Ministr Jurečka: K zaminovanému lesu na Břeclavsku se chceme postavit čelem

05.02.2015 18:06

Lesy ČR začnou na své náklady odstraňovat do konce letošního roku nevybuchlou válečnou munici z lesních pozemků na Břeclavsku. Jde o plochu 500 hektarů. Asanace území by měla trvat zhruba osm let.

Ministr Jurečka: K zaminovanému lesu na Břeclavsku se chceme postavit čelem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Naším zájmem je po více než deseti letech ukončit bezvládí a říct, že se k tomuto problému stavíme čelem a že tento prostor vyčistíme za peníze Lesů České republiky. Je potřeba, aby území, které navazuje na Lednicko-valtický areál, bylo úplně vyčištěno. Obyvatelům Břeclavska i návštěvníkům tak už nebude hrozit žádné nebezpečí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pyrotechnický průzkum a následná likvidace výbušnin, které se nacházejí na ploše zhruba 500 hektarů, začnou ještě v letošním roce. Průzkum organizačně zabezpečí a zaplatí státní podnik Lesy ČR, který na dotčených lesních pozemcích hospodaří. Ten také ve výběrovém řízení vybere specializované firmy. Nalezenou munici odveze a zlikviduje na vlastní náklady Pyrotechnická služba Policie ČR.

„Území vyčistí komerční firma, která vzejde z výběrového řízení. Soukromý subjekt bude vybrán proto, že armáda ani Ministerstvo vnitra nemají volné pyrotechnické kapacity. Přestože děláme maximum, potrvá tato asanace osm až deset let,“ uvedl ministr Jurečka.

Po druhé světové válce bylo v lokalitě „Boří les“ na ploše zhruba 700 hektarů rozmetáno velké množství pyrotechnického materiálu. Z celkové plochy bylo v letech 1991 až 2003 vyčištěno asi 250 hektarů a bylo nalezeno více než 35 tisíc kusů munice. Náklady na asanaci jednoho hektaru území v roce 2003 byly 75 840 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.