Ministr Jurečka: Nigérie má z afrických zemí nejvýraznější potenciál

15.05.2016 13:08

O možné spolupráci v zemědělství a potravinářství v Nigérii jednal ministr zemědělství Marian Jurečka. Mise, která zahrnuje i návštěvu Senegalu, je pořádaná společně s Ministerstvem zahraničních věcí. Účastní se jí i podnikatelé, například producenti české zemědělské a potravinářské technologie.

Ministr Jurečka: Nigérie má z afrických zemí nejvýraznější potenciál
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Českou delegaci, v níž je za ministerstvo zahraničí náměstek Martin Tlapa, přijal nigerijský viceprezident Yemi Osinbaja, ministr zahraničních věcí Geoffrey Onyeama a ministr energetiky a ekonomický superministr Babatunde Raji Fashola.

„Nigérii jsme navštívili zejména proto, že z afrických zemí má nejvýraznější potenciál, má 174 milionů obyvatel. Nigerijská strana má zájem o dodávky technologií do zpracovatelského průmyslu a další materiál. Hovořili jsme o konkrétních dodávkách pro farmy,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Nigérie je potravinově vysoce závislá na dovozech

Ministr vystoupil na česko-nigerijském podnikatelském semináři, kterého se zúčastnilo přes 150 zástupců firem z obou zemí. Jeho cílem bylo podpořit působení českých firem na tamním trhu. „Ačkoliv nebyl seminář oborově zaměřený, těšil mě zájem nigerijských zástupců zemědělského a potravinářského sektoru o českou, zejména technickou a technologickou produkci v této oblasti. Nigérie je potravinově vysoce závislá na dovozech. A přestože zemědělská produkce roste, vzhledem k rychlému růstu populace to zdaleka nestačí. České firmy zaměřené na zemědělství a potravinářství mohou rozvoji Nigérie v těchto oblastech pomoci, a posílit tak potravinové zabezpečení,“ uvedl ministr Jurečka.

Zemědělství je jednou z nigerijských priorit, jsou zde příležitosti pro dovoz zemědělské techniky, skladování zemědělské produkce, zavlažovacích systémů, pesticidů i hnojiv. Vzhledem k vysoké závislosti Nigérie na dovozu potravin, je zde prostor i pro komodity a potraviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.