Ministr Jurečka: Víte to, ale cíleně tady lžete dál, poslankyně Maříková

03.03.2023 18:30

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 3. března 2023 k úpravě valorizace důchodů ve stavu legislativní nouze.

Ministr Jurečka: Víte to, ale cíleně tady lžete dál, poslankyně Maříková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji moc. Tak to je opravdu jako už úplně mimo od někoho, kdo je členem výboru pro sociální politiku. To je fakt úplně mimo. Tak já jsem to tady vysvětloval včera i předevčírem, a proto to řeknu znovu. Tak z Ministerstva práce a sociálních věcí jsme vyplatili za loňský rok v rámci podpory takzvané humanitární dávky 8,6 miliardy korun. Ukrajinští občané, uprchlíci, kteří pracují na pracovní dobu České republiky, za loňský rok odvedli do systému veřejného zdravotního pojištění, sociálního pojištění a do oblasti daní přes 8 miliard korun. Tito lidé zaplňují pracovní místa, která jsou dlouhodobě neobsazena, včetně sociální a zdravotní oblasti, pomáhají zlepšovat kvalitu služeb i v České republice a prokazatelně v horizontu dvou let bude jejich odvod do veřejných financí větší než to, co jsme jim v rámci pomoci na území České republiky my tady poskytli. To jsou i veřejné zdroje, na které se můžete podívat, dohledatelné.

A já tady také i rád zmíním ty konkrétní informace, o kterých tady hovořila paní ministryně Černochová, ale vy jste tady asi nebyli. Jako kompenzaci od spojenců za pomoc Ukrajině obdržela Česká republika již patnáct tanků Leopard 2A4 od Německa a od Spojených států osm vrtulníků a 306 miliónů dolarů. Kromě toho českou pomoc kompenzuje i EU z Evropského mírového fondu, v lednu to byla první platba ve výši 6,5 miliónu euro a další budou následovat. A neříkejte, že česká vláda poslala pomoc v objemu 40 miliard. Vy tady směšujete, záměrně to děláte, i tu část techniky, která šla v rámci standardních komerčních dodávek od českých firem. To nebyly dary, které by dala česká vláda. Takže vy to tady záměrně směšujete, záměrně vytváříte informace, která není pravdivá. Víte to, ale cíleně tady lžete dál! (Ozývá se potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.