Ministr Jurečka: Závazek, že se to k 1. lednu 2023 musí opravit, tady je

13.07.2022 14:07

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o důchodovém pojištění

Ministr Jurečka: Závazek, že se to k 1. lednu 2023 musí opravit, tady je
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Děkuju. Možná je tady pro kolegy, kteří jsou tady hosté na galerii, já jenom vysvětlím, jak ten legislativní proces tady běží. V loňském roce došlo k tomu, že ta právní úprava byla přijata a už když jsme z té sněmovny odcházeli, i při tom hlasování zněly hlasy, že to není ideálně nastaveno. Zněly hlasy, jestli to Senát nemá opravit, ale Senát to opravit nemohl. Protože kdyby to Senát udělal, vrátil by to, neměl by to komu vrátit, protože už byla rozpuštěná Sněmovna, respektive byly volby. Víte to moc dobře, že ta možnost tam už nebyla.

I s touto výhradou to prošlo celým legislativním procesem. Naši senátoři měli vážné výhrady, jestli to nevracet sem a v ten okamžik by ten zákon celý spadl pod stůl, ta novela. Včetně té pětistovky maminkám, která tam je. Proto se to nechalo běžet dál, to všichni víme, kdo jsme v tom minulém volebním období byli ve Sněmovně. V letošním roce jsme řekli: Připravujeme novelu, která dělá změny v důchodovém systému pro rok 2023 včetně opravení této záležitosti. A předřadil se a navrhl jsem pro první čtení vyřešit pěstouny separátně tady touto novelou.

To, ať jenom si řekneme, jak ty věci běží. Takže ten závazek, že se to k 1. lednu 2023 musí opravit, ten tady je. Ten držím a řekl jsem, že v září tady budeme projednávat ten návrh toho tisku, který prochází řádným legislativním procesem, je ukončené meziresortní připomínkové řízení a ten návrh půjde na vládu.

Takže, ať si oddělíme to, proč projednáváme pěstouny teď a tady a proč říkám, udělejme jenom pěstouny, potřebujeme to udělat rychle, protože u pěstounů nám jde o každý měsíc účinnosti. Tady nám jde o 1. leden roku 2023. Takže, ať v tom máme jasno! A znovu se vracím k tomu, neříkejte, že tady nikdo neoceňuje práci lidí, kteří působí jako lékaři, zdravotně sestry, řidiči v rámci Zdravotnické záchranné služby České republiky. To tak není. Jdeme stejným směrem, jenom se lišíme v některých parametrech, a to jsem tady vysvětloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice