Ministr Kněžínek jednal se svým slovenským protějškem Gáborem Gálem

30.11.2018 15:38

Ministři spravedlnosti České a Slovenské republiky se sešli na pracovním jednání v Praze, kde společně s expertními týmy obou rezortů řešili vzájemnou justiční spolupráci a výměnu důležitých zkušeností.

Ministr Kněžínek jednal se svým slovenským protějškem Gáborem Gálem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka. Tomu trestně stíhaný předseda vlády nevadí

Tématy jednání byly veřejné rejstříky, bezpečnostní otázky například v oblasti ICT a IS, probační a mediační problematika, elektronický monitorovací systém a další.

„Vztahy se slovenskou stranou mohu označit za nadstandardní a tato setkání napomáhají tomu, aby se kontakty ještě rozvíjely,“ okomentoval vzájemnou spolupráci minstr spravedlnost České republiky Jan Kněžínek. „Probrali jsme celou řadu témat. Shodli jsme se například na společném postupu ohledně on-line zápisů obchodních společností a dlouze jsme debatovali také o elektronickém monitorovacím systému. Na Slovensku systém už nějakou dobu funguje, my jsme teprve na počátku. Ale já doufám, že díky fungujícím náramkům budou soudci ukládat trest domácího vězení častěji. Z řady setkání s nimi mám informace, že čekali právě na funkční monitorovací systém,“doplnil ministr Kněžínek.

Na Slovensku jsou náramky využity zhruba ve stovce případů, ministr spravedlnosti chce stav vylepšit: „Rozhodli jsme se změnit trestní řád i trestní zákoník, abychom prokurátorům a soudcům poskytli další možnosti a rozšířili případy, ve kterých by se dal tento druh alternativního trestu využívat. Chceme dosáhnout toho, aby bylo v oběhu 600 až 700 náramků,“uvedl ministr Gál.

Obě strany se také dohodly na společném postupu při vzdělávání probačních a mediačních úředníků a vyměnily si zkušenosti s oblasti digitalizace veřejných rejstříků.

V závěru setkání pozval slovenský ministr vedení českého ministerstva na jednání na Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…