Ministr Kupka: Předpisy EU tvoří součást tzv. balíčku mobility

13.05.2022 11:51

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 k zákonu o silniční dopravě

Ministr Kupka: Předpisy EU tvoří součást tzv. balíčku mobility
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kupka

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jenom velmi stručný úvod k materiálu, se kterým jste měli možnost se seznámit jak v prvním, tak ve druhém čtení. Předkládáme k projednání návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je zajistit na zákonné úrovni implementaci celé řady předpisů Evropské unie. Především jde o předpisy, které tvoří součást tzv. balíčku mobility. Návrh zákona řeší několik okruhů právní úpravy. Za prvé je to provozování mezinárodní silniční dopravy a kabotáže vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti od 2,5 do 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí, kdy návrh zákona zejména mění definici velkého vozidla a předmět koncesované živnosti spjaté se silniční motorovou dopravou nákladní. Dále je to vysílání řidičů dopravci usazenými v jiných státech.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47754 lidí

Návrh zákona dále upravuje výkon kontroly a státního odborného dozoru nad dodržováním požadavků na týdenní pracovní dobu. Dále jde o zakotvení možnosti dočasných výjimek z požadavků na dobu řízení vozidla a bezpečnostní přestávky a dobu odpočinku. Zabývá se také přeshraniční spoluprací v oblasti kontroly usazení dopravců. Nově stanovuje také postih objednatelů přepravy v případě, že věděli nebo mohli vědět, že by provedením přepravy dopravce porušil některý z vybraných požadavků.

Návrh zákona cílí i na snižování administrativní zátěže adresátů právní úpravy tím, že například umožní podnikatelům, aby nemuseli hlásit permanentně změny údajů o jimi provozovaných vozidlech. V poslední řadě se do návrhu zákona zapracovávají další požadavky z aplikační praxe.

Hospodářský výbor přijal k návrhu zákona šest pozměňovacích návrhů, s nimiž Ministerstvo dopravy souhlasí. Jiné pozměňovací návrhy nebyly uplatněny. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat o schválení vládního návrhu zákona, a to ve znění uplatnění pozměňovacích návrhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SPOLU a PirSTAN: Korespondenční volba je spravedlivá, férová, jednoduchá a nezpochybnitelná

6:23 SPOLU a PirSTAN: Korespondenční volba je spravedlivá, férová, jednoduchá a nezpochybnitelná

Poslanci se sešli na mimořádné schůzi, jejímž cílem ze strany opozice je znemožnit našim krajanům vo…