Ministr Lipavský: Česko úspěšně zakončilo předsednictví Rady OSN pro lidská práva

02.01.2024 21:03 | Tisková zpráva

Posledním dnem roku 2023 skončil jednoletý mandát velvyslance Václava Bálka ve funkci předsedy Rady OSN pro lidská práva. Dle obvyklé praxe předseda řídil formální i neformální zasedání Rady, stejně jako řadu dalších aktivit.

Ministr Lipavský: Česko úspěšně zakončilo předsednictví Rady OSN pro lidská práva
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Předsednický tým pak v Praze uspořádal neformální zasedání Rady a dosáhl pokroku ve všech prioritních oblastech českého předsednictví. „Jsem velmi rád, že po loňském úspěšném předsednictví Rady EU, Česko letos tak úspěšně zvládlo své historicky první předsednictví nejdůležitějšího mezinárodního lidskoprávního fóra“, uvedl ministr Jan Lipavský.

„Byla to velká čest pro mě, ale i pro mou zemi, Českou republiku. Jsem hrdý, že jsme většinu z vás mohli přivítat v Praze na neformálním zasedání a ukázat vám českou pohostinnost. Moje země si hluboce váží vaší důvěry a spolupráce v tomto roce.“, pronesl pak v prosinci velvyslanec Bálek ke Stálým představitelům členských států Rady při závěrečném organizačním zasedání Rady.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39615 lidí

V souladu s mandátem předsedy v roce 2023 velvyslanec Bálek vedl obvyklá tři řádná zasedání Rady (v březnu, červnu a září), a také jedno mimořádné zasedání svolané v květnu k lidskoprávní situaci v Súdánu. Předsedal ale také ad hoc aktivitám vyplývajícím ze schválených rezolucí Rady, např. interaktivnímu dialogu k lidskoprávní situaci na Ukrajině, který se uskutečnil 19. prosince.

Během celého roku se předsednický tým snažil o plnění priorit českého předsednictví: lepší prevence, širší participace a vyšší efektivita. Český tým restartoval debatu o zefektivnění činnosti Rady, která byla přerušena covidovou pandemií. Výsledkem je konsenzuální schválení závěrečného předsednického prohlášení, které identifikuje soubor praktických opatření, jež mají Radě pomoci zvládnout kritickou situaci spojenou s nárůstem její agendy. V oblasti participace se pak české předsednictví zaměřilo na systematičtější využívání digitálních nástrojů v činnosti Rady.

Z titulu funkce předsedy Rady velvyslanec Bálek vystoupil před Valným shromážděním OSN, setkal se s nejvýznamnějšími představiteli OSN, Světové banky a Mezinárodního měnového fondu a jednal o propojení agend a zesílení spolupráce mezi mezinárodními organizacemi pro efektivnější řešení globálních výzev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…