Ministr Lipavský: V případě přijetí zákona MZV korespondenční volbu zvládne

19.01.2024 19:05

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny 19. ledna 2024 ke korespondenční volbě

Ministr Lipavský: V případě přijetí zákona MZV korespondenční volbu zvládne
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Vážené dámy, vážení pánové,

já bych si dovolil fakticky zareagovat na jednu část projevu pana poslance Vondráčka, který tedy navrhl, že by český stát mohl zřizovat konzulární jednatelství za účelem toho, aby volby proběhly skrze nějaké ad hoc umístěné volební komise tak, aby tedy i ti lidé, kteří jsou daleko od zastupitelských úřadů nebo generálních konzulátů, mohli provést volbu fyzicky, takové malé volební místnosti by vznikly.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Problém tohoto návrhu je, že i s tím konzulárním jednatelstvím musí souhlasit přijímající země, to znamená, že my bychom pro každou z těchto místností po celém světě museli vyžadovat souhlasy přijímající států, a je otázka, jestli bychom to vůbec dokázali zajistit. To znamená, i kromě té logistiky a cenovky, která by bezpochyby byla poměrně vysoká, by ještě přijímající státy de facto měly i právo veta vůči takovémuto postupu. Proto je zcela nevhodný, neekonomický a vlastně nedává smysl.

Ještě se dovolím ve zbytku své faktické poznámky vyjádřit k druhému bodu, který zazněl ve stejném projevu, a to byla otázka, jestli to zastupitelské úřady zvládnou, jestli zvládnou zpracovat zvláštní volební seznam, registrovat zápisy. Tak bych chtěl ujistit pana poslance, že samozřejmě Ministerstvo zahraničních věcí je připraveno, i zastupitelské úřady jsou připraveny to zvládnout. Je vhodné, aby se voliči, pokud tedy zákon bude přijat, registrovali tímto způsobem dopředu, budou na to upozorněni a kolegové to i deklarují, že v případě přijetí zákona Ministerstvo zahraničních věcí korespondenční volbu zvládne.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…