Ministr Pelikán: Důstojné ubytování je základem zapojení do normálního života

10.05.2018 16:27

Ministři Metnar a Pelikán včera v Kolíně jednali o možnostech snížení kriminality v rizikových lokalitách. Hlavním tématem byl úspěšný program Bezpečné město Kolín. Komunikace s veřejností, prevence a dobře naplánovaná práce v terénu jsou základem projektu.

Ministr Pelikán: Důstojné ubytování je základem zapojení do normálního života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

V Kolíně se díky němu podařilo od roku 2014 snížit kriminalitu o polovinu, majetkovou trestnou činnost dokonce o 70%. O fungující spolupráci policie, asistentů prevence kriminality, vedení města, OSPOD a veřejnosti se v Kolíně bavili ministři vnitra a spravedlnosti.

V rámci projektu „Bezpečné město“ pracují v rizikových lokalitách také tzv. asistenti prevence kriminality. „Asistenti navštěvují například ubytovnu, kde se opět potvrzuje to, co v jiných rizikových lokalitách – důstojné a dostupné ubytování je základem pro zapojení se do normálního sociálního života. Na téhle ubytovně běžně lidé platí třináct tisíc měsíčně za jediný třílůžkový pokoj, jinou možnost ubytování přitom nemají. Sociální dávky tak místní v podstatě celé odevzdávají rovnou majiteli ubytovny. Stát a obce by se měly snažit tenhle byznys s chudobou omezovat. Městu Kolín se to částečně podařilo, když jednu takovou ubytovnu odkoupilo,“ řekl ministr spravedlnosti a pro lidská práva Robert Pelikán.

Jedním ze základů policejní práce je v Kolíně mapa kriminality, která reflektuje nejčastější místa a časy trestné činnosti. Mapy kolínská policie pravidelně také zveřejňuje na svém webu. „Občané zde najdou všechny důležité informace o bezpečnosti ve městě nebo zjednodušené mapy kriminality včetně neobjasněné trestné činnosti. Jsem rád, že díky jednoduchému formuláři mohou obyvatelé Kolína také předat své poznatky policii, dopomoci takk vyřešení bezpečnostních problémů v jejich bydlišti a tím zvýšit pocit bezpečí,“ uvedl ministr vnitra Lubomír Metnar.

Komunikace a zpětná vazba od veřejnosti je pro projekt důležitá po celou dobu. Na základě pravidelného dotazníkového šetření mezi veřejností pak skupina Bezpečný Kolín pracuje s mapou rizikových zón nebo upravuje instalaci městského kamerového systému. Výsledkem je pokles kriminality v posledních čtyřech letech o 56 %. Nejen proto se oba ministři na místě shodli na podpoře v rozšíření projektu i do dalších měst.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.