Ministr Petříček: Rozhodli jsme se obnovit středověkou cestu

27.08.2020 12:16

Několik desítek členů diplomatických sborů spolu se šéfem rezortu zahraničí Tomášem Petříčkem v sobotu 17. října 2020 vymění obleky a kostýmy za výbavu k sázení stromů.

Ministr Petříček: Rozhodli jsme se obnovit středověkou cestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ve spolupráci s místními podél části středověké poutní cesty, která vede z pražské Lorety až na františkánský klášter v Hájku, vysadí zástupci ambasád Alej porozumění. Pomohou tak obnovit zaniklou pěšinu, která byla od nepaměti spojnicí mezi městem Hostivice a obcí Jeneč. Zároveň vlastnoručně přispějí k závazku svých zemí zmírňovat dopady klimatické změny. Ve spolupráci s místními podél části středověké poutní cesty, která vede z pražské Lorety až na františkánský klášter v Hájku, vysadí zástupci ambasád Alej porozumění. Pomohou tak obnovit zaniklou pěšinu, která byla od nepaměti spojnicí mezi městem Hostivice a obcí Jeneč. Zároveň vlastnoručně přispějí k závazku svých zemí zmírňovat dopady klimatické změny.

Do výsadby aleje z 68 javorů babyk, která probíhá pod taktovkou Nadace Partnerství a sdružení Paměť krajiny, se může zapojit každý, kdo bude mít čas a chuť s výsadbou pomoci. Stačí se do 10. září 2020 zaregistrovat ZDE.

Akce si klade za cíl vyzdvihnout význam spolupráce a porozumění států při zvládání globálních problémů a zapojování občanů do jejich řešení.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

„Ke zlepšení životního prostředí může přispět každý z nás každý den. Stačí začít šetřit vodou, omezit množství odpadků, nebo třeba zasadit strom. Osobně jsem třeba zasadil několik stromků na pozemcích ministerstva, další pak na našich ambasádách v Mexiku, Berlíně a dalších. Navazuji na to i se zahraničními diplomaty sídlícími v Praze. Rozhodli jsme se zasadit alej stromů a obnovit tak středověkou cestu, která bude lidem sloužit i k aktivnímu trávení volného času,“ vysvětluje ministr zahraničí Tomáš Petříček, který celou výsadbu společně se svou ženou Ivou zaštiťuje.

Jako klášterní socha panny Marie ochraňuje po staletí rodiny, co doputují do Hájku, tak i nové stromy budou svým stínem chránit pěší a cyklisty a pomohou obnovit původní krajinný ráz místa. Samy mladé kmínky ale budou potřebovat v prvních letech ochranu. „Proto podél aleje obec doplní berličky pro dravce, aby nesedali na křehké koruny stromků a mohli lovit přemnožené hraboše,“ komentuje ředitel Nadace Partnerství pro strategii Miroslav Kundrata.

V neposlední řadě nové stromořadí vrátí krajině historickou spojnici obou obcí. Původní pěšina existující ještě v 19. století byla rozorána a využívána k zemědělskému hospodaření. Její obnovou dojde k opětovnému, krajině příznivému rozdělení velkých lánů. „Následnou péči o stromy převezme město Hostivice, od aleje si slibujeme také bariéru proti větrné erozi, kterou návětrná pláň nyní trpí,“ podotýká starostka Hostivice Klára Čápová.

Výsadba proběhne za podpory Ministerstva životního prostředí a individuálních dárců a dobrovolníků. Podpořit ji může každý, kdo si za pět tisíc korun koupí strom a společně jej s diplomaty vysadí, anebo přispěje libovolnou částkou na veřejnou sbírku Nadace Partnerství (ZDE).

Akce proběhne od 10.00 do 14.00 hodin za každého počasí. Veškeré novinky a program akce shrnuje web ZDE.

Podívejte se také na:
Přesná mapa místa výsadby ZDE
Historická mapa cesty ZDE
Fotografie místa, kudy Alej povede ZDE
Videa z výsadby Aleje svobody pod Řípem ZDE a Sametové aleje ve Vestci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…