Ministr Petříček: Upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme

08.02.2020 20:02

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček navštívil 7. února 2020 Manchester. Hlavním cílem cesty bylo setkání s občany žijícími ve Velké Británii, která vstoupila do přechodného období na cestě při vystoupení z EU.

Ministr Petříček: Upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Šéf české diplomacie ujistil krajany, že ČR je připravena hájit jejich zájmy ve Spojeném království. Součástí cesty bylo také setkání se starostou Manchesteru, prezentace konkrétní vědecké a technologické spolupráce mezi oběma zeměmi nebo debata s českými studenty manchesterských univerzit. Petříček se zúčastnil také pietního aktu u památníku Antonína Škacha, pilota RAF, který zemřel během jednoho ze spojeneckých útoků v roce 1944.

Česko otevřelo v Manchesteru generální konzulát v březnu 2019. Od té doby přijal více než tisíc různých žádostí (zejména o cestovní doklady, státní občanství či rodné listy), několik tisíc telefonických či elektronických dotazů a stal se tak jedním z nejvytíženějších českých konzulátů.

„Týden po brexitu jsem se rozhodl navštívit Manchester, abych se osobně s našimi krajany pobavil o tom, jak se jich situace aktuálně dotýká, jaké problémy v této souvislosti řeší nebo jaký očekávají další vývoj. Všechny bych rád ujistil, že férové zacházení s nimi je mou osobní prioritou,“ komentoval setkání s občany, které proběhlo právě na GK Manchester, Petříček. „Sám nechávám spoustu věcí na ‚za 5 minut 12‘, ale co se týká registrací kvůli statutu usedlíka, upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme. Registrovala se zatím jen asi třetina Čechů žijících v Británii,“ dodal.

Téma odchodu Spojeného království z Evropské unie patřilo mezi hlavní také během setkání se starostou Manchesteru Abidem Latifem Chohanem. „Uděláme vše pro to, aby spojení Česka s Británií a především právě regionem kolem Manchesteru, zůstalo i po vystoupení co nejbližší. V tuto chvíli víme i o zájmu některých firem z ČR o investice v Manchesteru,“ řekl Chohanovi během půlhodinové návštěvy šéf české diplomacie.

Kolem vzájemného obchodu a vědecko-technologické spolupráce se točila společná prezentace Českého vysokého učení technického v Praze, Univerzity v Manchesteru, Moravského leteckého klastru a Northwest Aerospace Alliance. Vysoké školy chtějí prohloubit spolupráci v oblasti výměny studentů, hostování pedagogů, ale také širší vědecké a výzkumné činnosti, a to především v otázkách jaderné fyziky a chemie. Tématem bylo také posílení spolupráce v otázkách letectví, především rozvoje nových technologií v tomto oboru a také intenzivnější spolupráce malých a středních podniků na tomto poli.

Program zakončil ministr Petříček v univerzitní čtvrti na neformálním setkání s českými studenty. Debatovali především o možnostech vzdělávání v zahraničí nebo budoucnosti mimobritských studentů ve Spojeném království po roce 2021.

V rámci návštěvy uctil šéf české diplomacie také památku pilota RAF Antonína Škacha, který havaroval se svým letadlem v roce 1944 během jedné z bojových akcí 2. světové války. Pochován je na hřbitově Cheadle and Gatley právě v Manchesteru. Česko si v tomto roce připomíná 75 let od konce války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.