Ministr Picek: Armáda České republiky tento rok slaví dvacáté výročí své existence

01.09.2013 19:20

Poslední srpnový den se v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy uskutečnil již čtyřiadvacátý ročník Dne pozemního vojska BAHNA 2013. Počasí desítkám tisíc návštěvníků téměř z celé České republiky opět přálo, a tak bylo nejen příjemně teplo, ale především se bylo na co dívat, bylo nad čím žasnout a bylo toho opravdu dost.

Ministr Picek: Armáda České republiky tento rok slaví dvacáté výročí své existence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Již úvod, který tradičně patřil letcům – tentokrát v zajímavé formaci prolétly nad diváky letouny JAS-39 Gripen a L-159 Alca, s dopravním letounem CASA C-295M, nenechal nikoho na pochybách, že Den pozemního vojska bude plný zážitků a pro mnoho i překvapení.

Letošní ročník, byl přece jen svým způsobem netradiční. Především poprvé za dobu konání této divácky přitažlivé akce se překládal termín jejího konání. Důvodem byly ničivé červnové povodně. Druhým faktorem, který ovlivnil kvalitu statických i dynamických ukázek je skutečnost, že letošní Bahna se konají v roce oslav dvacátého výročí vzniku Armády České republiky. A armáda, zcela logicky chtěla předvést, a také předvedla, vše, co  se v běžném roce „skrývá“ za zdmi kasáren a za ploty vojenských výcvikových prostorů.

„Armáda České republiky tento rok slaví dvacáté výročí své existence,“ uvedl v krátkém zahajovacím projevu ministr obrany Vlastimil Picek a dodal: „Za těch dvacet let se stala profesionální, výrazně menší a technologicky vyspělejší. Jako armáda zemí NATO je připravena fungovat a plnit své alianční povinnosti a závazky.“ Ministr Picek také zmínil: „Zavedená tradice a úspěch Bahen nejsou náhodné. Jsou výsledkem tvrdé práce a opravdového nadšení mnoha lidí, ať již v armádě, policii či mezi civilní veřejností. Před čtyřiadvaceti lety se v těchto místech potkala hrstka nadšenců ozbrojených sil, dnes Bahna počítají své účastníky a návštěvníky na stovky a tisíce.“

Spočítat návštěvníky do jedince opravdu nešlo, ale již střízlivý odhad na zaplněné parkoviště v okolí Strašic, přeplněné posilové autobusy a silnice lemované stovkami pochodujících nadšenců dávaly už při zahájení tušit, že opět půjde o desítky tisíc nadšenců, příznivců, fandů, milovníků vojenské techniky, u kterých věk a pohlaví není rozhodující. Zkrátka skalní nadšenci a dokonce celé rodiny vstali, oblékli se a vyrazili. Tradičně vysokou návštěvnost pozitivně hodnotil také náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel. „Účast je důkazem toho, že s vnímáním důležitosti obrany to v naší společnosti není tak špatné. Je zde spousta lidí, nejen příznivců uniforem, techniky a vojenské historie, kteří si uvědomují, že stát, který má mít nějaký smysl, musí mít schopnost se bránit.“

Několikahodinový maratón ukázek historické i moderní techniky zahájila mohutná dělostřelecká salva. Kdo miluje historii, dočkal se – stará nákladní auta, obrněná vozidla různých značek a stáří se předváděla jak „mladé manekýnky na molu“. Ještě otočka a přidat plyn, ať se kouří od výfuku, a trochu bláta a prachu také neuškodí – to je divácky efektní. Jestliže u historické techniky návštěvníci obdivovali mnohdy um a restaurátorské schopnosti nadšenců, kteří ji udržují a renovují, pak u následujících ukázek současné techniky diváci hlasitě žasli nad profesionalitou řidičů a silou motorů, které se skrývají pod kapotami pandurů, ivec, tanků, bojových vozidel pěchoty, landroverů, kajmanů a dalších strojů, které česká armáda používá. Premiéru před diváky si zde také odbyl kolový obrněný transportér Pandur II 8x8 CZ v ženijní úpravě. Zapomenout ovšem nemůžeme ani letce, kteří při každém průletu přinutili davy přihlížejících mžourat do oblak se zakloněnou hlavou. Nízké průlety burácejících vrtulníků byly opravdu mistrovskou ukázkou vysokého pilotního umění celých posádek.

Jestliže dynamické jízdy pásových a obrněných vozidel divácky zaujaly, pak dobové, tematicky zaměřené historické ukázky – Mobilizace 1938, boj o Kyjev a bojový poplach ČSLA, divácky doslova nadchly. Byla to podívaná plná výstřelů, ran, nechybělo sténání a rázné povely, dokonce v několika jazycích. Desítky nadšenců z klubů vojenské historie předvedly návštěvníkům Bahen velice věrné „dobové obrazy“ našich nedávných dějin. Uznání zaslouží i skvělý komentář majora v záloze Františka Kocha, který je nejen ředitelem Muzea na demarkační linii v Rokycanech, ale především duší všech čtyřiadvaceti ročníků Bahen.

Bahna byla, jsou a podle vyjádření generálmajora Jána Gurnika, velitele pozemních sil, také budou pokračovat. „Ptát se mne, co chystáme na další pětadvacátý ročník, je předčasné,“ sdělil ještě v průběhu dynamických ukázek generál Gurnik a dodal: „Budu-li se na jejich přípravě a organizaci podílet, zcela jistě něco speciálního, divácky atraktivního, připravíme. Napřed bych ještě rád poděkoval všem vojákům, ale i civilistům z klubů vojenské historie a dalším nadšencům, celkem jich bylo přibližně třináct set, kteří se na přípravě a průběhu dnešních Bahen podíleli. Odvedli skvělou práci a důkazem toho, že to mělo a má smysl, je počet návštěvníků a častý potlesk po jednotlivých ukázkách.“

Snad jen malá glosa na závěr. O skvělé atmosféře na Bahnech 2013 svědčí i lehce přizpůsobený název jedné úspěšné české filmové komedie, který jsem zaslechl v davu jásajících nadšenců. „Hele to je lepší jak slunce seno jahody, tady to je bahna, bágly, batohy.“ Tak příští rok s báglem, či batohem na Bahnech 2014.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7