Ministr Prachař: Přetížené nákladní dopravě může pomoci přístav ve Slovinsku

08.11.2014 12:08

Slovinský přístav Koper by mohl být vhodnou alternativou pro české dopravce, kteří nyní využívají hlavně severoněmecké přístavy a potýkají se s velmi vytíženými dopravními cestami, zejména na železnici. Podle ministra dopravy Antonína Prachaře to vyplynulo z česko-slovinského logistického worskhopu, který dnes ministerstvo uspořádalo.

Ministr Prachař: Přetížené nákladní dopravě může pomoci přístav ve Slovinsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Právě kvůli přetíženosti dopravní infrastruktury hledají čeští dopravci jiné možnosti. „Mohlo by to být dobré řešení, z Česka až ke slovinskému přístavu je velmi dobré železniční spojení a také silniční propojení se postupně zlepšuje,“ připomněl ministr Prachař. Obě země teď podle něj budou pracovat na vytvoření podmínek, které by cestu českých dopravců do slovinského přístavu ještě zjednodušily.

Česko-slovinského semináře se zúčastnili zástupci národních agentur, dopravní experti, zástupci logistických firem i členové vlád obou zemí. Ministr dopravy Antonín Prachař jednal například se slovinským vicepremiérem a ministrem zahraničních věcí Karlem Viktorem Erjavcem o rozvoji dopravního spojení mezi oběma zeměmi.

Česká republika je pro Slovinsko důležitým hospodářským a obchodním partnerem. „Uspořádali jsme tento workshop, abychom prohloubili velmi dobře se rozvíjející obchodní spolupráci mezi českými a slovinskými firmami. Cílem je vzájemná výměna zkušeností nejen v oblasti výstavby pozemních komunikací, ale také v oblasti tvorby zákonů pro podporu budování dopravní infrastruktury,“ uvedl ministr Prachař.

Koper, který leží v severní části Jaderského moře, je největší přístav ve Slovinsku. Jednou z jeho hlavních předností je výjimečná poloha na nejkratší dopravní trase, spojující střední a východní Evropu se Středomořím a přes Suezský průplav s Dálných východem. Součástí přístavu, který je napojený na evropskou silniční i železniční síť, je logisticko-distribuční centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…