Ministr Rakušan: Polsko a Maďarsko jednají proti českým národním zájmům

30.06.2023 13:07

Projev na 70. schůzi Poslanecké sněmovny 30. června k jednání Petra Fialy v Evropské radě.

Ministr Rakušan: Polsko a Maďarsko jednají proti českým národním zájmům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Hezký dobrý den, dámy a pánové, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, páni ministři. Já jsem studoval germanistiku a vím, že pan Babiš umí výborně jazyky - a to myslím zcela vážně, umí jich hodně. Tak ví, co to je eintopf, co se tam všechno hází a jak potom ta samotná chuť je občas tímhle poznamenaná.

Ale já nepůjdu do stejného tónu jako on, já mám potřebu se zastat toho, kdo tady není, a to premiéra vlády České republiky Petra Fialy. Já se nebudu teď zabývat jednoznačně lživými výroky, které se týkají nejrůznějších oblastí, nejrůznějších ingrediencí eintopfu, které tady byly, ale potřebuji a považuji za důležité říci, co premiér Fiala včera a dnes na pokračující radě pro Českou republiku vyjednal.

Za prvé, Evropská rada uznala úsilí České republiky a dalších států, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků. Premiér České republiky Petr Fiala prosadil do závěrů Evropské rady rozhodnutí, že by Česká republika měla obdržet další finanční podporu z rozpočtu Evropské unie právě na uprchlickou vlnu mířící do České republiky z Ukrajiny.

Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů celou noc blokovaly přijetí těchto závěrů. Polsko a Maďarsko tedy na této radě jednají proti českým národním zájmům. (Nesouhlasné volání v levé části sálu.) A kdo vyzývá, abychom se spojili s Polskem a Maďarskem, buď neví, co říká, anebo v této věci prostě hájí cizí zájmy. Jak už bylo několikrát zmíněno, v této chvíli Česká republika bojuje na evropské úrovni z pozice Petra Fialy a z pozice celé vlády za české zájmy, za maximální podporu ve věci ukrajinské migrace, a to je to, o co premiér dnes usiluje.

Jestli Polsko a Maďarsko z toho důvodu, že se někomu blíží volby, anebo důvodů jiných, má v téhle chvíli postoj, který neodpovídá českým národním zájmům, tak v té chvíli se uměle stavět za konstrukt V4 je naopak tím, co zrazuje zájmy obyvatel České republiky, naše finanční zájmy naší země a dokonce i naše bezpečnostní zájmy. Říkejte fakta, rada pokračuje a já plně doufám, že premiér vlády České republiky Petr Fiala zcela v souladu s mandátem, který od naší vlády má, prosadí co nejlepší pozici a finanční podporu pro Českou republiku.

Chtěl bych panu premiérovi za to, že tuto pozici hájí a hájí ji statečně a hájí ji už druhý den, srdečně poděkovat. (Poslanci v levé části sálu buší do lavic, v pravé potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak ještě jednou a pomalu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 30.06.2023 13:52:39
polsko a maďarsko si hájí své zájmy, na rozdíl od české republiky, která své zájmy a zájmy svých občanů nehájí ... už tomu pane rakušane rozumíte? prostě celá ta vaše pavláda nedělá to, za co je daňovými poplatníky placena a jen se hloupě vymlouvá a lže

|  5 |  0

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.