Ministr Rakušan: Společenství obcí je instrumentem, aby se slučovat nemusely

24.05.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávných celků

Ministr Rakušan: Společenství obcí je instrumentem, aby se slučovat nemusely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Děkuji, pane místopředsedo. Děkuji za živou diskusi ve všech čteních tohoto zákona. Děkuji i za tu dnešní, která se v mnoha aspektech odchýlila od tématu projednávaného zákona, a už jsme skočili do státní služby, což je bod, který nás dnes s největší pravděpodobností také čeká.

Ale dovolte mně pár poznámek k té napjaté debatě, která tady byla na konci. Ne, paní poslankyně Vildumetzová chtěla signál od Ministerstva vnitra. Nikdo obce neslučuje, naopak společenství obcí, které je tady definováno, je instrumentem, aby se obce slučovat nemusely. Je instrumentem funkčních regionálních celků, aby se sdružovaly kapacity personální, finanční, strategické, koncepční. To všechno umožňuje společenství obcí právě tak, aby i malé obce měly šanci na svou existenci.

Jak vidíme, individuální názory poslanců - tu z jedné strany, tu z druhé strany - o tom, že by se slučovat mělo, tady jsou. Patrik Nacher to řekl jasně - slučujme obce, je v tom konzistentní. Já jsem konzistentní v tom, že říkám - obce slučovat nemáme a nebudeme. A tohle říkám, že vyslalo Ministerstvo vnitra celkem jasně.

K dalším věcem, o kterých jste tady hovořili, možná jednu poznámku. Proč se liší zákon o ústředních orgánech státní správy a samosprávě? No, právě proto, že pro státní správu jako takovou my máme tu koordinační roli, to jsou zaměstnanci státu, my organizujeme všechny ty úřady. A naopak, samosprávě máme dát jenom co nejobecnější pravidla pro to, aby to skutečně samospráva byla, a aby ony mohly samy, ty úřady, si určovat takovým způsobem, jak je to pro ně efektivní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…