Ministr Rakušan: Společnost odolná proti „rozděl a panuj“

11.09.2023 19:14 | Komentář

Začátkem léta zahýbaly veřejnou debatou konflikty mezi Ukrajinci (ať už skutečnými, nebo domnělými) a Romy: konflikt v Brně, který skončil tragickou smrtí mladého Roma, spustil řadu dalších, lokálních incidentů, kterých se ochotně chopili hlavně ti, kdo to ani s Romy, ani s Ukrajinci nemyslí dobře.

Ministr Rakušan: Společnost odolná proti „rozděl a panuj“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Vycítili šanci být tím „třetím, co se směje“, zatímco se dva perou. Zvedla se vlna nevole až nenávisti vůči Ukrajincům, Romům i policistům. Neoprávněná – výtržností a potyček se neúčastní národy nebo etnika, ale konkrétní lidé. A policie je řešila a řeší tak, jak jí ukládá a umožňuje zákon, a volí postup, který v danou chvíli vyhodnotí jako nejvhodnější.

Ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro otázky romské menšiny, vládní zmocněnkyní pro lidská práva a kolegy z ministerstva vnitra pracujeme na tom, aby tyhle události zůstaly přesně tím, čím jsou – tedy lokálními konflikty. A by se na lokální úrovni, společně se zástupci Romů a Ukrajinců, řešily.

Bez ohledu na to, že některé projevy Romů, ať už romských „influencerů“ nebo řadových účastníků demonstrací, byly nenávistné, nespravedlivé a jednoznačně za hranou, romskou frustraci jako celek musíme brát vážně. Většinou si to neradi připouštíme, ale pro skutečnou integraci Romů, jejímž základem je podle mě rovný přístup ke vzdělání a vytvoření opravdu početné vrstvy romské inteligence, profesionálů, budoucích vzorů, jsme jako společnost neudělali dost. A jsme tím sami proti sobě. Romové, kteří ze svojí situace nevidí východisko, se pak podobně jako další podobně frustrovaní lidé stávají snadným terčem pro věrozvěsty snadných a rychlých, tedy populistických řešení.

Stavět jedny proti druhým – třeba Romy proti Ukrajincům, seniory proti mladým v otázkách důchodů nebo zaměstnance proti podnikatelům ve věci zdanění, je bohužel osvědčenou taktikou těch, kdo se řídí heslem „rozděl a panuj“. Znesvářená, vnitřně rozdělená společnost se snáze ovládá. Obranou proti tomu je společnost odolná. Vůči svodům rychlých a snadných řešení, nerealistickým slibům zabaleným do chytlavých sloganů, hybridním hrozbám a populismu. Na vytvoření takové společnosti rychlý a snadný recept neexistuje, ale konkrétní kroky už v tom děláme. A o tom bych rád napsal něco víc příště.

Vít Rakušan, ministr vnitra

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

12:16 Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

Zdeněk Hřib nabízel radním dvě možnosti volby, ani jedna z představených variant ovšem nebyla dostat…