Ministr Síkela: Ministerstvo vnitra bude moci rušit místo hlášeného pobytu cizince

15.06.2022 13:45

Projev na 26. schůzi Senátu 15. června 2022 k návrhu zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Ministr Síkela: Ministerstvo vnitra bude moci rušit místo hlášeného pobytu cizince
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, páni senátoři, děkuji za slovo,

dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, tzv. Lex Ukrajina 2.

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí a školství, mládeže a tělovýchovy připravilo návrh, jehož cílem je umožnit i po ukončení nouzového stavu zastupitelským úřadům nepřijímat žádosti občanů Ruska a Běloruska o pobytová oprávnění na našem území. Vláda bude nicméně moci stanovit z tohoto obecného pravidla výjimky, které se budou například týkat rodinných příslušníků občanů ČR nebo EU, pobyt ve veřejném zájmu a podobně.

Další část změn představuje novelizace zákona č. 65/2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina, kde se rozšiřují důvody pro nepřijatelnost žádosti o dočasnou ochranu občanství členského státu EU. Prodlužuje se lhůta pro vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, rozšiřují zákonné důvody, kdy dočasná ochrana zaniká, např. byla udělena v jiném členském státě EU, či zavádí povinnost ukrajinských uprchlíků hlásit změny pobytu delší než 15 dnů ve lhůtě 3 pracovních dnů.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí

Ministerstvo vnitra také získá kompetenci rušit v evidencích místo hlášeného pobytu, jestliže bude zjištěno, že cizinec se zde nevyskytuje.

Nemalou část novelizace tohoto zákona pak tvoří ustanovení týkající se zdravotního pojištění. Navrhuje se zkrácení doby, po kterou za cizince s udělenou dočasnou ochranou platí zdravotní pojištění stát, a to na 150 dnů. Cílem je tyto pojištěnce více motivovat zapojit se do pracovního procesu. V reakci na průběh meziresortního připomínkového řízení byl návrh rozšířen o novelu zákona č. 66/2022 Sb., tj. opatření v oblasti zaměstnanosti a v oblasti sociálního zabezpečení, kde jsou navrhovány změny ve vztahu k humanitární dávce a příspěvku pro solidární domácnost.

Nově bude platit obecné pravidlo, že se humanitární dávka nebude vyplácet v případech, kdy uprchlíci mají zajištěno bezplatné ubytování, kde je jim zdarma poskytována i strava a podobně. Při výplatě dávky bude navíc ještě zkoumáno, zda se uprchlíci skutečně na našem území zdržují. V případě solidárního příspěvku se vytváří prostor pro to, aby výše příspěvku odrážela, zda se jedná o sdílenou domácnost nebo zda mají ubytované osoby k dispozici celý byt samostatně. V těchto případech bude možné stanovit příspěvek vyšší.

Návrh dále reflektuje i požadavek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na doplnění novely zákona č. 67/2022 Sb., opatření v oblasti školství, která řeší spádovost mateřských školek a škol v případech, kdy dojde v evidenčních systémech ke zrušení místa pobytu dětí z Ukrajiny na základě informací, že se na hlášené adrese nenacházejí.

Účinnost návrhu zákona se navrhuje 1. dnem jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost a podporu návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.