Ministr Síkela: Navrhovaná úprava předpokládá, že ČR přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody

29.06.2022 13:57

Projev na 26. schůzi Senátu 29. června 2022 k návrhu zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele

Ministr Síkela: Navrhovaná úprava předpokládá, že ČR přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte, abych vás seznámil s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů. Tento návrh byl zpracován Úřadem průmyslového vlastnictví za účelem splnění legislativních závazků České republiky, vyplývajících z jejího členství v Evropské unii. A je předkládán Senátu v rámci vykonávání koordinační funkce Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k ÚPV.

Tímto návrhem se přizpůsobuje text zákona 452/2001 Sb. na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2019/17/53 ze dne 23. října 2019, o opatřeních unie po jejím přistoupení k Ženevskému aktu Lisabonské dohody o označení původu a zeměpisných označeních, které vstoupilo v platnost dne 13. listopadu 2019. A dále pak na další nařízení dotýkající se ochrany označení původu a zeměpisných označení, jež jsou ve výlučné unijní pravomoci. Současně se uvedeným návrhem reaguje na závěry uvedené v rozsudku Soudního dvora Evropské unie C 389/15, podle kterých je nutno odstranit dvoukolejnost ochrany označení původu a zeměpisných označení v případech, kdy je takovému označení poskytována výlučná ochrana unijním právem.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Předloženým návrhem tak dochází ke zrušení národní úpravy ochrany označení původu a zeměpisných označení zemědělských výrobků, potravin, vína a lihovin, u nichž je tato ochrana upravena několika přímo použitelnými předpisy Evropské unie. Návrh zákona rovněž odráží tu skutečnost, že přistoupení Evropské unie k Ženevskému aktu umožňuje získat pro unijně zapsaná označení původu vedle ochrany unijní i ochranu mezinárodní. Navrhovaná právní úprava předpokládá, že i Česká republika přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody, což bylo uskutečně dne 2. června tohoto roku.

Návrh zákona stanoví lhůty pro podání žádosti o uijní zápis a žádosti o mezinárodní zápis do 14. září 2022, tak aby mohly být tyto žádosti včas vyřízeny a aby byla zachována kontinuita ochrany označení původu a zeměpisných označení pro zemědělské výrobky, potraviny, vína a lihoviny, vyplývající z dosavadního národního a mezinárodního zápisu. Zároveň se tímto návrhem zajišťuje včasné splnění oznamovací povinnosti České republiky, jakož členského státu Evropské unie, a zároveň smluvní strany Lisabonské dohody podle zmíněného nařízení 2019/17/53. Nad rámec zmíněných změn obsahuje předložený návrh jen drobné legislativně technické úpravy.

Dne 28. června 2022 byl návrh projednán výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu, který doporučil Senátu schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Vážené paní senátorky, páni senátoři, chtěl bych vás tímto požádat o podporu této novely, a to z důvodu zajištění ochrany práv uživatelů dosavadních národních a mezinárodních označení původu a zeměpisných označení s ohledem na blížící se termín pro podání žádosti o unijí či mezinárodní zápis stanovený v předchozích ustanovení návrhu zákona.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce