Ministr Síkela: Navrhovaná úprava předpokládá, že ČR přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody

29.06.2022 13:57

Projev na 26. schůzi Senátu 29. června 2022 k návrhu zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele

Ministr Síkela: Navrhovaná úprava předpokládá, že ČR přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte, abych vás seznámil s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů. Tento návrh byl zpracován Úřadem průmyslového vlastnictví za účelem splnění legislativních závazků České republiky, vyplývajících z jejího členství v Evropské unii. A je předkládán Senátu v rámci vykonávání koordinační funkce Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k ÚPV.

Tímto návrhem se přizpůsobuje text zákona 452/2001 Sb. na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2019/17/53 ze dne 23. října 2019, o opatřeních unie po jejím přistoupení k Ženevskému aktu Lisabonské dohody o označení původu a zeměpisných označeních, které vstoupilo v platnost dne 13. listopadu 2019. A dále pak na další nařízení dotýkající se ochrany označení původu a zeměpisných označení, jež jsou ve výlučné unijní pravomoci. Současně se uvedeným návrhem reaguje na závěry uvedené v rozsudku Soudního dvora Evropské unie C 389/15, podle kterých je nutno odstranit dvoukolejnost ochrany označení původu a zeměpisných označení v případech, kdy je takovému označení poskytována výlučná ochrana unijním právem.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Předloženým návrhem tak dochází ke zrušení národní úpravy ochrany označení původu a zeměpisných označení zemědělských výrobků, potravin, vína a lihovin, u nichž je tato ochrana upravena několika přímo použitelnými předpisy Evropské unie. Návrh zákona rovněž odráží tu skutečnost, že přistoupení Evropské unie k Ženevskému aktu umožňuje získat pro unijně zapsaná označení původu vedle ochrany unijní i ochranu mezinárodní. Navrhovaná právní úprava předpokládá, že i Česká republika přistoupí k Ženevskému aktu Lisabonské dohody, což bylo uskutečně dne 2. června tohoto roku.

Návrh zákona stanoví lhůty pro podání žádosti o uijní zápis a žádosti o mezinárodní zápis do 14. září 2022, tak aby mohly být tyto žádosti včas vyřízeny a aby byla zachována kontinuita ochrany označení původu a zeměpisných označení pro zemědělské výrobky, potraviny, vína a lihoviny, vyplývající z dosavadního národního a mezinárodního zápisu. Zároveň se tímto návrhem zajišťuje včasné splnění oznamovací povinnosti České republiky, jakož členského státu Evropské unie, a zároveň smluvní strany Lisabonské dohody podle zmíněného nařízení 2019/17/53. Nad rámec zmíněných změn obsahuje předložený návrh jen drobné legislativně technické úpravy.

Dne 28. června 2022 byl návrh projednán výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu, který doporučil Senátu schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Vážené paní senátorky, páni senátoři, chtěl bych vás tímto požádat o podporu této novely, a to z důvodu zajištění ochrany práv uživatelů dosavadních národních a mezinárodních označení původu a zeměpisných označení s ohledem na blížící se termín pro podání žádosti o unijí či mezinárodní zápis stanovený v předchozích ustanovení návrhu zákona.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.