Ministr Staněk předal ceny Ministerstva kultury

22.10.2018 20:57

Na Nové scéně Národního divadla byly slavnostně předány Ceny Ministerstva kultury. Z rukou ministra Antonína Staňka je převzalo šest mimořádných osobností.

Ministr Staněk předal ceny Ministerstva kultury
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Státní cenu za překladatelské dílo, cenu za celoživotní dílo získala paní Helena Stachová. Překladatelské práci se věnuje 50 let a z polštiny do češtiny převedla na dvě stovky titulů; první knihu přeložila v sedmnácti letech.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, za celoživotní dílo, zejména za přínos českému studiovému divadlu, profilaci divadla Studio Ypsilon a rozvoj oboru včetně výchovy mladé generace, získal pan Jan Schmid. Herec, režisér, publicista, textař, prozaik, dramatik, scénárista, výtvarník, ilustrátor, moderátor, divadelní manažer a organizátor, divadelní pedagog.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby, za celoživotní skladatelskou a redakční činnost a za statečné lidské i odborné postoje v době nesvobody, získal pan Luboš Sluka.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění, za celoživotní dílo v oblasti výtvarného umění, především pak za výjimečnou kurátorskou, teoretickou a pedagogickou činnost, jakož i za propagaci českého a slovenského výtvarného umění v mezinárodním kontextu, získali Jana a Jiří Ševčíkovi, „nejvýraznější hybatelé české výtvarné scény od osmdesátých let“.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury, za celoživotní dílo v oblasti architektury, získala Ing. arch. Růžena Žertová, „architektka domů i věcí“.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize, především za jeho filmy ze šedesátých let a tematicky i mravně kontinuální tvorbu s Jiřím Stránským, získal pan Hynek Bočan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice