Ministr Stropnický: Do rakovnických kasáren se vrátí vojáci

09.09.2015 13:44

Společně s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Josefem Bečvářem a delegací navštívil tento týden ministr obrany kasárny v Rakovníku. Ty budou podle jeho slov obnoveny do roku 2018. Současnou změnu si žádá nejen aktuální bezpečnostní situace, ale i potřeba zabezpečení výcviku vojáků, včetně aktivních záloh.

Ministr Stropnický: Do rakovnických kasáren se vrátí vojáci
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Změna původních plánů je logická. „Jsme v jiné bezpečnostní situaci, chceme přijímat více vojáků, chceme mít početnější aktivní zálohy, a proto potřebujeme zázemí, které nám tyto kasárny mohou poskytnout," uvedl ministr obrany důvody, které vedou ke změně původního rozhodnutí. To s početnou vojenskou posádkou nepočítalo, poslední vojáci opustili rakovnické kasárny minulý rok poté, co byl zrušen místní ženijní útvar.

Kasárny jsou rozděleny na dvě části. Větší, takzvaná Dukla I, zůstane majetkem armády. Menší, Dukla II, bude pravděpodobně prodána jakožto nepotřebný majetek. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře by v roce 2018 mohlo být v kasárnách i 600 vojáků. „Bude to kombinace jednotlivých útvarů," uvedl.

Pro Rakovník to podle starosty bude znamenat uklidnění situace, jelikož příchod vojáků přinese nejen klid a větší bezpečí, ale zároveň to znamená i popření fám o zřízení uprchlických táborů na místě kasáren. „Bude to znamenat i nové pracovní příležitosti, příležitosti pro živnostníky a podnikatele a město také bude svým způsobem zajištěné v případě živelních událostí," dodal starosta Pavel Jenšovský.

V následujících letech bude areál sloužit pravděpodobně jako sklad obměňované techniky. Variant a možností aktuálního využití prostoru je více. O techniku by se mohla starat malá posádka, či by v prostoru mohli cvičit vojáci aktivních záloh. V areálu kasáren je osm objektů zkolaudovaných pro bydlení, dále pak sklady, dílny pro opravu aut, jídelna a posilovna. Areál má rozlohu přes 38 hektarů, z toho je zastavěná plocha zhruba 3,3 hektaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.