Ministr Stropnický: Važme si novodobých veteránů

06.04.2014 14:59

Řekne-li se válečný veterán, mnozí si dozajista vybaví především muže a ženy, kteří na frontách druhé světové války bojovali proti nacistickému režimu za znovuobnovení naší svobody a samostatnosti.

Ministr Stropnický: Važme si novodobých veteránů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Válečnými veterány však dnes nejsou již jen oni. Mezi válečné veterány patří i tisíce mužů a žen, kteří se v době zcela nedávné zapojili do vojenských operací za hranicemi naší republiky - na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu či Africe.

Ve středu 26. března 2014 schválila Poslanecká sněmovna ve vládním znění novelu zákona o válečných veteránech. Změna bezpečnostní situace v uplynulých letech a nový přístup k působení v zahraničních misích nás přiměl k rychlému přehodnocení původního zákona a vůbec chápání postavení novodobých válečných veteránů. V době vzniku původní verze zákona by si byl sotvakdo schopen představit, že do oblastí, kde zuří válka, budou kromě vojáků a policistů vyjíždět i hasiči a civilní státní zaměstnanci, aby zde pomáhali při zvládání živelných a humanitárních katastrof či při budování civilní infrastruktury.

Novelou zákona chceme nastolit větší spravedlnost a odstranit jisté formy diskriminace, jíž byli například vystaveni civilní experti vyslaní vládou České republiky do dalekého Afghánistánu, kde v rámci provinčních rekonstrukčních týmů budovali školy, studny či zavlažovací zařízení. Přestože byli prokazatelně vysíláni do míst, kde jim hrozí stejné smrtelné nebezpečí jako vojákům, kteří je doprovázejí, oni válečnými veterány nebyli, zatímco vojáci ano. To má novela změnit a jsem přesvědčen, že je to dobře!

Větší spravedlnost je důvodem i druhé významné změny a tou je zpřísnění podmínek pro udělení statusu válečného veterána. Důvod je prostý. Domnívám se, že je naprosto zásadní, aby označení „válečný veterán“ mělo ve společnosti vysoký kredit, tak jak tomu je v jiných demokratických zemích. Zákon proto nově nejen rozlišuje mise podle míry jejich nebezpečnosti, ale i jejich délky trvání.

Zastavit zlo a bezpráví Zatímco veteráni z let druhé světové války jsou veřejností vnímáni veskrze kladně, v případě novodobých válečných veteránů se až na výjimky setkáváme spíše s lhostejností, anebo v extrémních případech dokonce i s odmítáním. Osobně se přiznám, že tomuto postoji části naší veřejnosti nerozumím. Novodobí veteráni odjíždějí tam, kam je posílají političtí představitelé České republiky. Odjíždějí do míst, kde se bojuje, ale také bohužel až příliš často umírá. I v řadách naší armády již máme padlé a těžce zraněné.

Když se našich novodobých veteránů zeptáte, proč do misí odjíždějí, dostanete pravděpodobně v různých podobách stejnou odpověď: „Odjíždíme za hranice České republiky, abychom se pokusili zastavit zlo a bezpráví, které se odtud šíří a s nímž budeme raději bojovat za hranicemi naší vlasti než u nás doma.“ I proto si myslím, že bychom náš přístup k novodobým válečným veteránům měli urychleně změnit. Jsou to lidé, kteří slouží své zemi a slouží jí dobře.

Kromě toho si vzpomínám, jak mi jednou jeden starý „druhoválečný“ veterán řekl slova, na něž se nedá zapomenout: „Národu, který si neváží svých hrdinů, hrozí, že nebude žádné mít, až je bude skutečně potřebovat!“ Domnívám se, že bychom na tato slova neměli v současném neklidném světě zapomínat.

Napsal Martin Stropnický pro Lidové noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…