Ministr Toman pověřil Jiřího Šíra vyjednáváním s evropskými orgány

07.07.2018 12:56

Ředitel Odboru zahraničně obchodní spolupráce Ministerstva zemědělství Jiří Šír bude hlavním vyjednavačem s EU o reformě Společné zemědělské politiky (SZP).

Ministr Toman pověřil Jiřího Šíra vyjednáváním s evropskými orgány
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

Rozhodl tak ministr zemědělství Miroslav Toman. Hlavním cílem podle ministra je, aby Česká republika měla silnější pozici při vyjednávání reformy SZP a Ministerstvo zemědělství obhájilo pro české zemědělce podmínky srovnatelné s ostatními státy EU.

„Jiří Šír se profesně dlouhodobě zaměřuje na oblast Evropské unie. V různých pracovních pozicích byl u všech jednání týkajících se Společné zemědělské politiky od roku 2003 až dosud. Jako bývalý vedoucí úseku zemědělství a životního prostředí Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii se dobře v problematice vyzná, zná strukturu unijních úřadů i vlastní procesy jednání, a proto je i na základě těchto zkušeností k takovému úkolu plně kompetentní,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Jiří Šír bude za Ministerstvo zemědělství zajišťovat vyjednávání budoucí podoby SZP v Bruselu, i další případné aktuální problematiky. Vzhledem k tomu, že nyní probíhá zásadní diskuze o podobě SZP pro nové plánovací období, je o to důležitější co nejvíce přispět tomu, aby nové podmínky byly pro české zemědělce přívětivé a i do budoucna přijatelné k udržení jejich ekonomické stability, posílení pozice na společném trhu a konkurenceschopnosti.

Do pozice hlavního vyjednavače nastupuje Jiří Šír okamžitě. Oblast SZP na Ministerstvu i nadále zastřešuje náměstek Sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání Pavel Sekáč. Oba odborníci proto budou při vyjednávání postupovat v úzké součinnosti.

Evropská komise předložila letos 1. června návrhy na reformu SZP. Z nových pravidel vyplývá, že by Česká republika měla mít ve Víceletém finančním rámci k dispozici na rozvoj venkova přibližně o 16 procent méně než v současném programovém období, konkrétní návrh činí 1,8 miliard eur, což je nejvyšší míra krácení ze všech členských států. Česká republika proto spolu s ostatními zeměmi vyzývá, aby byla alespoň zachována stávající podoba SZP, jejíž význam je nejenom ve výrobě potravin, ale ve všech širších funkcích péče a ochrany krajiny, přírodních zdrojů a venkova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.