Ministr Vojtěch: Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně

15.05.2019 4:33

Komentář na facebookovém profilu ke zvýšení daně z tabáku a alkoholu

Ministr Vojtěch: Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V celosvětovém srovnání se v konzumaci alkoholu a spotřebě tabáku opakovaně umisťujeme na předních příčkách. Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně. A na nemoci způsobené kouřením tabáku u nás zemře zhruba každý šestý. To je pro představu pár alarmujících faktů na účet České republiky. Jsem proto moc rád, že Ministerstvo financí vyslyšelo naše volání a dlouhodobá doporučení mezinárodních organizací WHO a OECD a navrhuje zvýšení spotřebních daní na tabák, alkohol a hazard. Že je to na místě ukazuje i poslední zpráva OECD, podle které je cena alkoholu a tabáku v ČR v mezinárodním srovnání stále velmi nízká. A nízká cena rovná se také široká dostupnost. Bohužel i pro děti.

Možná je to u veřejnosti nepopulární krok, ale podle odborníků jednoznačně jeden z osvědčených receptů proti závislostem s fatálními dopady na lidské zdraví. Na včerejší tiskové konferenci návrh uvítaly i takové kapacity, jako je paní profesorka Eva Králíková a pan profesor Michal Miovský. Věřím, že společně s dalšími kroky v podobě regulace reklamy, preventivních programů a osvětových aktivit se nám podaří Českou republiku dostat na opačný konec žebříčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…