Ministryně Černochová: Zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů

21.06.2023 15:16

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k exekučnímu řádu

Ministryně Černochová: Zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Krásné odpoledne, dámy a pánové.

Zákonem č. 286/2010 Sb., kterým se mění občanský soudní řád, exekuční řád a některé další zákony, byla do exekučního řádu zařazena zvláštní právní úprava - zastavování bezvýsledných exekucí, v nichž nedošlo po dobu šesti let ani k částečnému uspokojení vymáhané povinnosti a exekucí není postižena nemovitá věc. Tuto dobu je možno prodloužit opakovaně o další tři roky, pokud oprávněný složí zálohu na další vedení exekuce, nejvýše však na 12 let. V exekučních řízeních, v nichž přede dnem 1. ledna 2022 byla vyznačena doložka provedení exekuce nebo v nichž usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci, se do výše doby bezvýsledného vymáhání počítá i doba před účinností zákona, neuplyne-li však dřív než 1. ledna 2023.

Právní úprava zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů exekuce. Náklady bezvýsledné exekuce se určují ve výši minimální odměny a paušální náhrady hotových výdajů a tyto náklady se uspokojují ze zálohy na náklady exekuce nebo ze zálohy na další vedení exekuce. Přesahuje-li výše nákladů exekuce výši složené zálohy, právo (práva?) soudního exekutora na náklady exekuce v části přesahující výši složené zálohy zaniknou.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21921 lidí

Projednávaný materiál tak navrhuje zakotvit, aby soudnímu exekutorovi vzniklo v exekuci, zastavené pro bezvýslednost, právo na paušální náhradu nákladů na úkony spojené se zastavením bezvýsledné exekuce ve výši 750 korun plus DPH, a to vůči státu. Podmínkou je, že exekuční řízení bylo zahájeno před 1. lednem 2022 a před tímto datem v něm byla vyznačena doložka provedení exekuce, popřípadě usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci.

S ohledem na skutečnost, že bezvýsledné exekuce podle uvedené právní úpravy mohou být zastavovány již od 1. ledna 2023, je namístě předpokládaný postup směřující k náhradě nákladů spojených se zastavením bezvýsledné exekuce uplatnit co nejdříve. Doplněním této právní úpravy je možno předejít případným rizikům spojeným s tím, že by stávající stav mohl být shledán protiústavním. Navrhuje se zde, aby Poslanecká sněmovna podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovila s tímto návrhem souhlas již v prvním čtení.

Dále se v této souvislosti navrhuje, aby zákon nabyl účinnosti již dnem následujícím po dni jeho vyhlášení.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…