Ministryně Marksová: Politiku škrtů neděláme a dělat nebudeme

21.11.2014 17:32

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod mým vedením politiku škrtů nedělá a dělat nebude. Naší politikou není nesmyslné škrtání v údajně přebujelých sociálních výdajích.

Ministryně Marksová: Politiku škrtů neděláme a dělat nebudeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Výdaje na pomoc lidem v obtížné situaci považujeme na ministerstvu za vklad a investici.

Víme, že člověk, který se může o své živobytí postarat sám, ze svých příjmů, žije spokojenější život. Spokojenost a větší životní pohoda znamená menší riziko zapojení třeba do trestné činnosti, což s sebou nese vyšší výdaje na policii nebo zabezpečení majetku. Spokojený život je také život zdravější, a tedy výhodnější i z pohledu výdajů veřejného zdravotnictví. Je to ministerstvo práce a sociálních věcí pod mým vedením, které prosadilo valorizaci důchodů od ledna 2015 v průměru o 200 korun. Také jsme zvýšili minimální mzdu z 8 500 na 9 200 korun. Jsme to my, kdo na Úřady práce přijímá šest set nových zaměstnanců nebo zaměstnankyň proto, aby tyto úřady mohly znovu lidem práci hledat.

Od počátku své práce na ministerstvu se snažím, aby došlo k vyšetření podivných zakázek na počítačové systémy na výplatu sociálních dávek. Jméno bývalého Drábkova náměstka Vladimíra Šišky můžete v souvislosti se soudy právě kvůli těmto zakázkám vídat v médiích i v těchto týdnech.

To, co píši výše, by mělo stačit jako důkaz, že chudé trestat nechci. Právě to mi předhazují někteří kritici kvůli rozhodnutí nezvýšit v této chvíli životní a existenční minimum.

Navýšení těchto dvou částek osobně považuji za velmi důležité, protože životní podmínky těch nejchudších by se měly zlepšovat. S valorizací jsem počítala a jsou na ni vyhrazeny i prostředky v rozpočtu. Nicméně nerozhoduji jenom sama a po diskusi se proto nyní se rýsuje pravděpodobnější varianta toho, že nejchudším pomůžeme jinými nástroji. Uvažuji hlavně o tom, že bychom část peněz věnovali na podporu dětí, jejichž rodiče nemají peníze na školní obědy, či na bezplatné školní autobusy. Další část peněz bychom mohli určit na výživné pro děti samoživitelů a samoživitelek, k čemuž již připravujeme i zákon o tzv. zálohovaném výživném.

Přilepšit by si mohli i starší důchodci, kterým bychom přispěli fixní částkou a tím můžeme zajistit alespoň minimální kompenzaci za zmražení důchodů, které tehdy prosadila pravicová vláda.

Budu v této problematice ráda za věcnou debatu. Odmítám se ale nechat obviňovat, že chci trestat chudé za chudobu nebo že chci přihrávat zakázky spřáteleným firmám. Což jsou právě ty hlavní charakteristiky spojené s politikou TOP09, jak jsme ji na ministerstvu práce a sociálních věcí mohli vídat v minulých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Marksová Tominová - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…