Ministryně Marksová se zúčastnila zasedání Rady EPSCO v Bruselu

09.12.2016 15:12

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ve čtvrtek jednala v Bruselu, kde se zúčastnila zasedání Rady EU pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (Rada EPSCO). Hovořilo se zejména o připravovaném evropském pilíři sociálních práv, který by měl doplnit hospodářskou integraci eurozóny o zajištění zaměstnaneckých a sociáních práv, dovedností a kvalifikací a vést ke snižování nerovností.

Ministryně Marksová se zúčastnila zasedání Rady EPSCO  v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

K pilíři nyní probíhá veřejná konzultace a jeho podoba bude představena počátkem roku 2017. „Pilíř, který je určen primárně pro země eurozóny, by měl být otevřen pro všechny členské státy a neměl by vést k vytváření překážek na volném trhu. Pro sbližování sociálních práv je zásadní posilovat hospodářskou a sociální soudržnost členských států a podporovat důstojné pracovní a životní podmínky. Situace, kdy stejná firma platí výrazně nižší mzdy v nových členských zemích ve srovnání s těmi starými, je neudržitelná,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Rada rovněž vzala na vědomí zprávu slovenského předsednictví o postupu při projednávání revize směrnice o vysílání pracovníků, která mění pravidla pro odměňování pracovníků vyslaných na území jiného členského státu v rámci poskytování služeb. Návrh v květnu 2016 odmítlo 11 národních parlamentů a spustilo proces tzv. žluté karty. Evropská komise však námitky odmítla a Rada v projednávání návrhu pokračuje. Dosud se však nepodařilo nalézt shodu nad podobou revize. Problémem je zejména ustanovení o rovném odměňování, které podle některých členských států (včetně ČR) omezí volný pohyb služeb v rámci jednotného trhu EU a bude mít významné negativní dopady zejména na malé a střední podniky v zemích s nižšími mzdami. Návrh Komise přitom neřeší hlavní problémy spojené s vysíláním pracovníků, jako jsou nelegální práce, falešná samostatná vý dělečná činnost a fingované společnosti (letter box společnosti) zakládané zahraničními firmami v zemích s nižšími mzdami za účelem najímání pracovníků a vysílání k sobě do svých zemí.

Rada EPSCO dále dosáhla dohody o revizi nařízení o agenturách EU působících v oblasti práce, zaměstnanosti, vzdělávání a sociálních věcí. Zároveň projednala hlavní krátkodobé a střednědobé priority politiky zaměstnanosti a sociální politiky na rok 2017. Rada rovněž přijala závěry postihující fenomén chudoby z genderového hlediska pod názvem „Ženy a chudoba“, závěry k integraci Romů při naplňování národních integračních strategií nazvané „Urychlení procesu integrace Romů“ a závěry k provádění záruky pro mladé a Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí. Během pracovního oběda ministři diskutovali úlohu sociálních inovací a sociální ekonomiky jako cesty k vytváření nových pracovních míst a snižování chudoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny