Ministryně Schillerová: Ochrannou dobu budou moci využít i právnické osoby

16.04.2020 22:16

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 4. 2020 k návrhu zákona o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů v souvislosti s pandemií COVID-19

Ministryně Schillerová: Ochrannou dobu budou moci využít i právnické osoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi, abych stručně uvedla návrh zákona o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů v souvislostí s pandemií COVID-19. Návrh reaguje na očekávané negativní následky pandemie v oblasti splácení úvěrů. Stávající dlužníci se vlivem krize dostanou do platební neschopnosti a nebudou schopni splácet své úvěry, ať už z důvodu onemocnění, karantény, nutnosti péče o děti, propadu zakázek nebo přímo v důsledku vládních opatření v rámci nouzového stavu.

K přípravě návrhu jsme přistoupili poté, kdy opakovaně selhaly snahy vyřešit tuto situaci samoregulací. Je pravda, že některé banky přistoupily k problematice aktivně a proklientsky, ale na jednotném řešení s jednotnými parametry se bohužel ani po opakovaných výzvách sektor rozhodnout nedokázal. Navíc ne všichni poskytovatelé úvěrů začali svým dlužníkům nabízet možnost přerušení či jiné modifikace splátek.

Návrh zavádí tzv. ochrannou dobu, po kterou lze na základě volby dlužníka přerušit splácení úvěru až na tři nebo až na šest měsíců. Během této doby spotřebitel a OSVČ neplatí splátky úvěru a všechny budoucí splátky se o odpovídající dobu posunou do budoucnosti. Jistina se během ochranné doby dále bude sice úročit, ale úrok bude v případě spotřebitelů zastropován ve výši REPO sazby plus 8 procentních bodů, což je v tuto chvíli 9 % a odpovídá to úroku z prodlení podle občanského zákoníku.

Ochrannou dobu budou moci využít i právnické osoby. U nich se však navrhuje, aby po ochrannou dobu mohly odložit pouze splátky jistiny, ale nadále průběžně i v průběhu ochranné doby platily úroky. K tomu, aby dlužník mohl využít ochrannou dobu, bude stačit, aby svůj úmysl oznámil věřiteli a uvedl, že tak činí v důsledku pandemie COVID-19. Věřitelé oznámení nepřezkoumávají a za posunutí splatnosti si nebudou účtovat žádný poplatek. Zavedením této možnosti se výrazně eliminuje riziko masivního nárůstu nesplácených úvěrů v ekonomice a z nich plynoucích následků v podobě exekucí a insolvencí. Řada lidí v těchto dnech čelí obtížné situaci, kdy přišli o zdroj svých příjmů a rozhodují se, co dál. Prosím tedy o podporu tohoto velmi důležitého zákona, který umožní rychlé řešení současné situace řady dlužníků. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.