Ministryně Šlechtová: Chci pro Horskou službu prosadit vlastní rozpočet

20.01.2015 19:42

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová navštívila v neděli 18. ledna lyžařský areál Horní Mísečky v Krkonoších, kde se setkala se záchranáři a náčelníkem Horské služby ČR Jiřím Brožkem. Hlavním tématem byla otázka pokrytí provozních a investičních potřeb pro Horskou službu, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ministryně Šlechtová: Chci pro Horskou službu prosadit vlastní rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Velice si vážím naprosto nezastupitelné, nejen záchranné, práce Horské služby a považuji její financování a zajištění stálého provozu ze státního rozpočtu, nyní Ministerstvem pro místní rozvoj, za správný a smysluplný krok. Chtěla bych ale prosadit, aby Horská služba ČR měla svou samostatnou položku ve státním rozpočtu a nemusela tak každoročně žádat o peníze. Chci, aby měla Horská službu jistotu,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na netradiční tiskové konferenci, kterou pořádalo Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Horskou službou přímo na lyžařském svahu.

Horská služba je financována z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj jako jakákoli jiná nezisková organizace. Musí tedy každoročně žádat o dotaci. Tento stav chce ale ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová změnit. Pro letošní rok Ministerstvo pro místní rozvoj Horské službě ze svého rozpočtu vyčlenilo 92 milionů korun na provoz a 15 milionů na investice. Horská služba zároveň zažádala pro rok 2015 z Integrovaného operačního programu o 30 milionů na projekt České hory.

Další z témat, která ministryně pro místní rozvoj otevřela, bylo personální podhodnocení Horské služby. I to by ráda změnila. Horská služba má totiž v České republice pouhých 70 stálých zaměstnanců. Přitom od prvního prosince už řešila na 1300 úrazů.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…