Ministryně Šlechtová: Řídit ministerstvo, které znám už mnoho let, je velká výzva a odpovědnost

11.01.2015 19:04

„Uteklo to jako voda,“ říká ministryně Karla Šlechtová o svých 100 dnech na místním rozvoji.

Ministryně Šlechtová: Řídit ministerstvo, které znám už mnoho let, je velká výzva a odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

A není divu. Za poměrně krátkou dobu, kterou ministerstvo řídí, už stačila díky intenzivní spolupráci s ostatními resorty ušetřit asi 20 miliard evropských prostředků za rok 2014. „Musím s nadsázkou říci, že jsem si od doby, kdy jsem byla jmenována, na vládě trošičku „sedla“ na ministry a říkala jim: Musíte udržet tempo čerpání, jinak částky, které nedočerpáme, budou extrémně vysoké.“ Povedlo se, oproti očekávaným částkám v desítkách miliard se nedočerpání snížilo na 8,66 miliard.

„Tady musím všem kolegům na MMR i všem ministrům, především pak panu ministru Brabcovi, poděkovat za opravdu vynikající spolupráci,“ doplnila ministryně.
Radost má ministryně pro místní rozvoj také z takzvaného Monitorovacího systému, což je internetové prostředí, přes nějž bude možné žádat o evropské dotace. Elektronicky, jednoduše, bez stohů papírů. Pracovníci ministerstva už v tomto systému proškolili asi 1000 lidí. „Já osobně jsem si ho vyzkoušela také, protože nerada hovořím o věcech, které neznám nebo jsou mi představovány jen v PowerPointu. Sama jsem si vyplnila žádost o dotaci, abych viděla, jak to bude fungovat. Trvalo mi to zhruba deset až patnáct minut. Ten systém je opravdu mnohem jednodušší. Velké balíky příloh už nebudou třeba, vše bude elektronizováno,“ upřesnila na své tiskové konferenci ministryně.

Za pozitivní ministryně považuje také vyhlášení výzev v hodnotě 388 milionů korun. Za tyto peníze se regenerují panelová sídliště, staví se pečovatelské a vstupní byty, bezbariérově se upravují domy nebo si mohou lidé například nechat vyměnit staré, zdraví nebezpečné olověné trubky.

Na tiskové konferenci se ministryně Karla Šlechtová také nechala slyšet, že během celého února a března bude vyjíždět do všech krajů České republiky, a to často bez ohlášení. Chce vidět reálné výsledky projektů. „Chystám se vyjíždět do všech krajů, na mnoho míst a osobně chci vidět výsledky těchto projektů. Chci vidět, co se za peníze postavilo a jak příjemci hospodaří s penězi, které dostali z Evropské unie i z národních zdrojů.“

Ke své práci pro hnutí ANO ministryně uvedla: Za příležitost, kterou jsem dostala od pana předsedy hnutí Andreje Babiše, jsem opravdu vděčná. Řídit ministerstvo, které znám už mnoho let, je pro mě velká výzva a hlavně odpovědnost.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.