Ministryně Valachová: Kdo se chce stát vzdělaným, tak si knih musí cenit více než zlata a stříbra

28.08.2016 17:16

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová společně s ředitelkou Národního pedagogického muzea J. A. Komenského Markétou Pánkovou slavnostně otevřely Pedagogickou knihovnu J. A. Komenského v novém sídle v pražské Jeruzalémské ulici.

Ministryně Valachová: Kdo se chce stát vzdělaným, tak si knih musí cenit více než zlata a stříbra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Tato ústřední specializovaná knihovna pro pedagogiku a školství České republiky je oddělením Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského, státní příspěvkové organizace v působnosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Do svého nového sídla se přestěhovala po náročné rekonstrukci památkově chráněného objektu v ulici Jeruzalémská.  Knihovna tak vyměnila dlouholetou známou adresu na Mikulandské ulici v  Praze 1.

„Kdo se chce stát skutečně vzdělaným, tak si právě knih musí cenit a vážit více než zlata a stříbra, a právem, protože právě knihy ho dokáží dovést k cíli jeho tužeb, nikoli zlato a stříbro. Byla bych ráda, kdyby tato slova neplatila jen v době, kdy je vyslovil Jan Ámos Komenský, ale i v dnešní době," řekla ve svém projevu při slavnostním otevření ministryně Valachová.

V novém moderně pojatém interiéru čtenářského patra knihovna získala rozšířené prostory půjčovny a svým čtenářům nabídne služby ve dvou studovnách - všeobecné a speciálních fondů. „V budově jsou vedle odborných pracovišť knihovny a jejího knihovního skladu rovněž umístěna další odborná pracoviště Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského, např. Archiv Přemysla Pittra a Olgy Fierzové a restaurátorský ateliér,“ říká Markéta Pánková.

Pro veřejnost zahájí Pedagogická knihovna J. A. Komenského svou obnovenou činnost až od 15. září 2016 v 9 hodin.

Více na webu: www.npmk.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…