Ministryně Valachová: Zajištění míst v mateřských i základních školách pro všechny děti považuji za svou zásadní prioritu

08.05.2016 14:04

Vláda podporuje rozšíření kapacit v mateřských a základních školách. Letos díky fondu MŠMT vznikne 1400 nových míst. Rozšiřování kapacit škol v lokalitách, které se potýkají s jejich nedostatkem, si vláda ČR vytyčila jako jeden ze svých úkolů. V rámci příslušného programu už rozdělila pro MŠMT za poslední dva roky 246,5 mil. Kč, letos to bude dalších 453,5 mil. Kč. Ministryně Kateřina Valachová a předseda vlády Bohuslav Sobotka jednali o navyšování kapacit MŠ a ZŠ v sobotu 7. 5. při své návštěvě v Jihomoravském kraji a navštívili také podpořenou školu v Čebíně a školku v Jiříkovicích.

Ministryně Valachová: Zajištění míst v mateřských i základních školách pro všechny děti považuji za svou zásadní prioritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Z programu Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky, který byl zřízen na návrh MŠMT v roce 2014, bude až do roku 2021 rozděleno celkem 1,5 mld. Kč. Zatím byly realizovány dvě výzvy, ze kterých bylo do 1. 4. 2016 registrováno 49 akcí, z nichž vznikne 49 nových tříd mateřských škol pro 1136 dětí a 41 kmenových učeben základních škol pro 1181 žáků.

„Zajištění míst v mateřských školách i v základních školách pro všechny děti považuji za svou zásadní prioritu. Dostatek míst v mateřských školách je důležitý pro kvalitu vzdělávání dětí i pro volbu rodičů, kde a jak chtějí své děti vzdělávat,“ řekla ministryně Valachová.
 
V rámci třetího kola výzvy pro rok 2016 bylo schváleno 11 projektů mateřských a 16 projektů základních škol, jejichž realizací vznikne 62 nových tříd mateřských škol a základních škol pro 1400 dětí a žáků.
 
„Jsem rád, že se nám daří budovat nová místa ve školkách a základních školách. Naším cílem je zajistit kvalitní a dostupné vzdělávání pro všechny. K tomu patří také důstojné podmínky pro práci učitelů, podporuji proto požadavek ministryně Valachové na navýšení platů učitelů o 10 procent,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.
 
MŠMT bude nadále koordinovat také zacílení výzev v programech jednotlivých rezortů, které poskytují dotace na budování kapacit škol a školských zařízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce