Neviditelná ruka globálního trhu se bohužel dostala i do Podkrkonoší a sám pan Krakonoš se asi nestačí divit, že až 80% procent každé hořické trubičky má svůj původ v Indonésii nebo Africe.
Za všechno totiž může zásadní potravinářský trend posledních let, kterým je agresivní nárůst využívání palmového tuku. Ten je produkován právě zejména v Indonésii či v podobných oblastech tropického podnebí.
Palmový tuk je dnes především díky ceně a svým technologickým vlastnostem nedílnou součástí potravin a dalších výrobků všech globálních producentů i přes to, že výroba palmového tuku má velmi rozporuplné dopady na životní prostředí. Jeho výskyt je totiž novodobou hrozbou pro primární porosty či diversitu fauny. Známe případy farmářů motivovaných k zabíjení orangutanů pro zamezení konzumace palmových výhonků. Někteří odborníci dokonce přirovnávají porosty palem k zelené poušti.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Zeleni.cz