Mračková Vildumetzová (ANO): Zachovejme rodné číslo nadále v občanském průkazu

08.09.2023 23:02

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 8. září 2023 k rodným číslům.

Mračková Vildumetzová (ANO): Zachovejme rodné číslo nadále v občanském průkazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová

Tak já děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, tak jak jsem včera avizovala, víte, že se projednával mnoho dní konsolidační daňový balíček, a my už jsme včera, nebo když se schvaloval program, tak jsme žádali, aby došlo k přeřazení bodu číslo 116, který přináší úsporu 54 miliard ve veřejném a soukromém sektoru. Já znovu apeluji na vládní koalici, abychom tento bod dnes zařadili, abychom tento bod schválili. Bude se to týkat deseti minut a jasně řekneme, že rodné číslo bude nadále v občanském průkazu, bude identifikátorem. A především soukromý sektor bude vědět a nebude se muset připravovat na to, aby měnil své systémy za několik miliard korun.

Já jsem včera o tom v předsálí hovořila i s panem ministrem financí, který mi říkal, že to svým způsobem vyřešil tak, že na příští rok do rozpočtu tam má nula korun. To je sice hezké. To je veřejný sektor. Ale co ten soukromý sektor? Jestliže dnes to v zákoně je, že identifikátorem nebude rodné číslo a bude to za rok 32-místný kód, tak je jasné, že se k tomu musíme nějakým způsobem postavit. A myslím si, že ten návrh, který tady předkládáme, a vy pořád říkáte, že se chcete bavit s tou opozicí. Pan Rakušan mi říká, že když se schválilo rozpočtové určení daní v roce 2017, že to byl návrh Libereckého kraje, tak také ukažte, že umíte podpořit návrh opozice. Je to v devadesátce. Za deset minut je to schválené. A můžete říct a všichni budeme říkat, že se z rozpočtu ušetří 54 miliard. Z toho státního to bude 20. Ale já si myslím, že je to také pořád mnoho finančních prostředků a můžeme to promítnout do rodičovského příspěvku, do dalších oblastí, na které čekají občané této republiky.

Chtěla bych požádat o předřazení bodu číslo 116, a to jako první bod, ale za ty body, které tady dnes už přednesli moji kolegové z klubu, popřípadě bych chtěla dát hlasovat ještě jako bod po tom třetím čtení, to znamená po tom sněmovním tisku, je to tam přímo napsané, paní místopředsedkyně, ale teď to číslo nevím, 446? - to znamená po tom tisku, který budeme projednávat ve třetím čtení. Děkuju vám za podporu tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.