Murňák (Piráti): Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici

18.06.2022 9:20

Hlavní město Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici. Zastupitelé hlavního města se na tom usnesli na svém včerejším jednání.

Murňák (Piráti): Praha bude mít vlastní bioplynovou stanici
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

 Bioplynová stanice bude v obci Chrást a vznikne přebudováním bývalé bioplynové stanice určené pro zpracování zemědělských produktů. Ta nyní bude zpracovávat pražský kuchyňský bioodpad na bioplyn. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Potřeba bioplynové stanice vyvstala z intenzifikace třídění odpadů. Praha v minulých letech zavedla pilotní projekt sběru gastroodpadu na Praze 5, Praze 6 a Praze 7, který se osvědčil. Zároveň se vybudováním bioplynové stanice sníží spotřeba ruského plynu.

Hlavní město Praha ani Pražské služby vlastní bioplynovou stanicí nedisponují. Gastroodpad v dispozici Pražských služeb je svážen do bioplynové stanice v Přibyšicích u Benešova, kterou vlastní soukromý sektor, a která navíc není napojena na plynovou distribuční soustavu, což je zásadní a omezující faktor jejího dalšího využívání.

Získání či vybudování vlastní bioplynové stanice je tedy možné vnímat jako strategický krok, který povede ke zvýšení míry sběru a využívání gastroodpadu, s tím spojené potřeby obce plnit cíle stanovené v odpadové legislativě, jakož i ke zvýšení produkce vlastního plynu v České republice a naplňování Klimatického plánu HMP.

„Jsem velmi rád, že se hlavní město posunuje směrem šetrným k životnímu prostředí. Nejen, že se rozšíří svoz gastroodpadu, ale taky z něj bude vyroben produkt v podobě bioplynu pro potřeby Pražanů na vlastní bioplynové stanici, protože tuto stanici mají vlastnit Pražské služby, jehož vlastníkem je ze 100 % hlavní město. Přestane se tak sponzorovat soukromý sektor a celá výroba bioplynu bude ekonomicky pro Prahu mnohem výhodnější. Zároveň se zvýší podíl vytříděnosti odpadu v souladu s novou odpadovou legislativou a ubude podíl skládkovaného či spalovaného směsného komunálního odpadu. Pro gastroodpad tudíž přestane být spalovna posledním bodem a gastroodpad nalezne své smysluplné využití,” komentuje situaci Tomáš Murňák, předseda výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí ZHMP.

Pražské služby v roce 2020 zahájily intenzivní analýzu možností pořízení či vybudování vlastní bioplynové stanice, která by doplnila jiné významné koncovky v majetku společnosti, kterými jsou ZEVO Malešice a třídící linky. Pražské služby následně zahájily rozsáhlou a velmi důkladnou analýzu veškerých dostupných lokalit v Praze i ve Středočeském kraji. Veškeré možnosti byly následně blíže zkoumány, případně bylo i jednáno s vlastníky bioplynových stanic. Nejvhodnější variantou byla zvolena zemědělská bioplynová stanice v obci Chrást u Poříčan. Tu Praha odkoupí a přestaví ji pro potřeby zpracování gastroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…