Navrátil (KDU-ČSL): Pro centra duševního zdraví kraj získal od státu 20 milionů korun

22.06.2022 15:18

Po několikaměsíčním zkušebním období financovaném z evropských fondů spouští v Moravskoslezském kraji ostrý provoz centra duševního zdraví. Tato centra jsou mezičlánkem mezi ambulantní psychiatrickou péčí a specializovanou hospitalizací.

Navrátil (KDU-ČSL): Pro centra duševního zdraví kraj získal od státu 20 milionů korun
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Centra duševního zdraví v jednom místě propojují zdravotní a sociální služby. Zdravotní část financují zdravotní pojišťovny, provoz sociální části bude letos krytý Ministerstvem zdravotnictví prostřednictvím dvacetimilionové dotace pro Moravskoslezský kraj. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

„Zdraví duše je stejně důležité jako zdraví těla. Je určitě dobře, že se péče o duševní zdraví dostává do popředí zájmu. Duševnímu onemocnění navíc nejčastěji podléhají mladí lidé do 24 let, je proto potřeba psychické potíže co nejdříve odhalit a co nejúčinněji řešit. Je skvělé, že se nám od státu podařilo získat příspěvek na provoz tří center duševního zdraví v Ostravě, Opavě a Frýdku-Místku. Prostředky budou také využity na multidisciplinární tým se zaměřením na děti a adolescenty, který vznikl při Fakultní nemocnici Ostrava,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a upřesnil, že centra budou sloužit také mladistvým, lidem s demencí nebo závislostí a také lidem s nařízeným ochranným léčením.

Centra duševního zdraví vznikla v souvislosti s reformou psychiatrické péče. „Mají být jakýmsi mezičlánkem mezi ambulantní a lůžkovou péčí. Jejich posláním je snižovat množství hospitalizací nebo zkracovat jejich délku. A také naopak – sociální rehabilitace mají napomáhat hospitalizovaným v návratu do běžného života a jejich začlenění zpět do společnosti. Často se totiž stává, že někteří klienti návrat do běžného hůře zvládají, pomoc sociálních pracovníků pak může zabránit opakované hospitalizaci. Propojení zdravotních a sociálních služeb poskytovaných současně na jednom místě je tak velkou výhodou těchto center,“ řekl náměstek hejtmana kraje s tím, že multidisciplinární týmy těchto center by měly sloužit klientům z dané spádové oblasti bez delší čekací doby. Klienti ovšem musí splňovat také podmínku, že jejich stav vyžaduje zdravotní a zároveň i sociální péči, tedy sociální rehabilitaci. Centra duševního zdraví tedy nemají suplovat čistě psychologickou či psychiatrickou zdravotní péči.

Centra duševního zdraví v Moravskoslezském kraji:

Zájemci o péči mohou Centra duševního zdraví kontaktovat napřímo, případně prostřednictvím rodinného příslušníka, všeobecného lékaře nebo například sociálního pracovníka obce. Žádanka o vyšetření od lékaře není nutná.

Jiří Navrátil

  • KDU-ČSL
  • Politika už musí být konečně službou lidem.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.