Nečas: Spolupráce s Japonskem může přinést další práci

16.06.2013 17:43

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem může přinést růst hrubého domácího produktu. Řekl to premiér Petr Nečas ve Varšavě po jednání V4 s japonským premiérem.

Nečas: Spolupráce s Japonskem může přinést další práci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Česká republika jednoznačně podporuje uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Japonskem. V podobné dohodě vidíme potenciál. Jen uzavření této dohody by znamenalo růst HDP až o 0,8 procenta,“ řekl český premiér.
 
Ekonomická spolupráce byla hlavním cílem dnešního setkání vedle politických otázek. Během jednání hovořili předsedové vlád zejména o možnostech rozvoje obchodní a investiční spolupráce, která je v dnešní době ekonomické stagnace mimořádně důležitá.
Visegrádské země jsou pro Japonsko perspektivní
 
„Země V4 jsou velmi perspektivním regionem z hlediska japonských investic. Jsme region, který má před sebou velkou perspektivu a hospodářská spolupráce mezi V4 a Japonskem může mít vliv na náš region a jeho ekonomický rozvoj,“ dodal předseda vlády.
 
Japonsko je podle premiéra Petra Nečase jedním z největších zahraničních investorů v ČR a japonské firmy představují na českém trhu významné zaměstnavatele. „V ČR podniká 237 japonských společností, z toho 94 výrobních. Tyto firmy doposud investovaly kolem 3,1 miliardy USD a vytvořily v ČR okolo 45 tisíc pracovních míst. Na tuto velmi dobrou spolupráci chceme navázat,“ řekl předseda vlády.
 
Japonsko je pro Evropu, země Visegrádské čtyřky a Českou republikou také velice významným partnerem z hlediska vědy, výzkumu a vývoje a moderních technologií. Česko-japonská spolupráce se velmi dobře rozvíjí například v oblasti informačních technologií, perspektivní je také spolupráce v kosmickém průmyslu či environmentálních technologiích.
 
Dnešní jednání za účasti premiéra Japonska Šinzó Abeho bylo vyvrcholením polského předsednictví V4. „Chtěl bych velmi ocenit příležitost tohoto společného setkání zemí V4 s japonským premiérem,“ uzavřel ve svém vyjádření český premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.