Němečková Crkvenjaš (ODS): Zásadním tématem byl nedostatek lékařů v regionech

17.04.2023 19:02 | Tisková zpráva

V hlavním sídle Občanské demokratické strany v Truhlářské ulici v Praze se uskutečnila Konference programového týmu pro zdravotnictví. Členové expertní skupiny, složené ze členů a garantů dotčených oblastí, se už několik měsíců setkávají a debatují o tématech spojených se zdravotnictvím.

Němečková Crkvenjaš (ODS): Zásadním tématem byl nedostatek lékařů v regionech
Foto: Facebook Zdenky Němečkové Crkvenjaš
Popisek: Zdenka Němečková Crkvenjaš

Vyvrcholením dílčích konferencí se v sobotu 13. května stane Ideová konference ODS v pražském Cubexu, otevřená pro celou členskou základnu i zástupce novinářské obce.

„Zdravotnický systém se potýká se stejným problémem jako systém důchodový. Populace stárne a zvyšuje se poptávka a potřeba zdravotní péče. Je třeba redefinovat nárok pojištěnce na zdravotní služby kryté veřejným zdravotním pojištěním. K udržení dostupnosti a kvality péče je třeba zajistit dlouhodobě udržitelné financování a zároveň zvýšit efektivitu systému. K tomu povede elektronizace zdravotnictví, zjednodušení postgraduálního vzdělávání a další změny v organizaci poskytované péče,“ uvedl senátor za ODS a garant programového týmu pro zdravotnictví Roman Kraus.

„Česká společnost stárne, a to s sebou automaticky přináší zásadní témata současného zdravotnictví. Musíme řešit nedostatek lékařů v některých regionech, navýšení kapacit na lékařských fakultách, ale i systém následné péče nebo podporu prevence, která v důsledku znamená velké úspory pro celý zdravotnický systém,“ říká poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš.

„Prioritou v oblasti lékové politiky je především strategická otázka bezpečnosti dodávek léků, podpora domácího a evropského farmaceutického průmyslu a přijetí legislativních opatření na bezproblémovou dostupnost všech druhů léčiv. Dalším velkým tématem je zajištění udržitelného financování moderních inovativních léčivých přípravků a v neposlední řadě také zajištění regionální dostupnosti lékárenské péče,“ doplnil poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Fifka.

Občanští demokraté v loňském roce zahájili činnost programových týmů, které do své činnosti zapojují členy vlády, parlamentu, europarlamentu, krajských a místních samospráv, experty a členy ODS. Cílem platformy je vytvářet expertní zázemí uvnitř ODS a komunikovat důležitou agendu nejen uvnitř strany, ale i s veřejností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…