Němečková Crkvenjaš (ODS): Bezplatné opravy elektra s opravárnou jsou zpět

07.09.2022 6:34

Bezplatné opravy nefunkčních elektrospotřebičů. To je hlavní náplň unikátní akce, která v Opavě díky velkému zájmu veřejnosti i nadále pokračuje až do konce roku 2022.

Němečková Crkvenjaš (ODS): Bezplatné opravy elektra s opravárnou jsou zpět
Foto: Facebook Zdenky Němečkové Crkvenjaš
Popisek: Zdenka Němečková Crkvenjaš

Lidé si mohou nechat zdarma opravit televizi, pračku nebo třeba sušičku. Tento projekt pomáhá snižovat produkci elektroodpadů a také upozorňuje na důležitost správného nakládání s vysloužilými spotřebiči. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Za spolupráce Moravskoslezského kraje, kolektivního systému ASEKOL, společností OPRAVÁRNA a Charity Opava pokračuje projekt zaměřený na opravy nefunkčních elektrospotřebičů v Opavě v těchto termínech: So 1.10.2022, So 5.11.2022, So 3.12.2022 vždy od 9:00 do 17:00. OPRAVNA bude sídlit v zelené kontejnerové sestavě před areálem Chráněných dílen Charity Opava na adrese Přemyslovců 3 v Opavě.

Projekt vznikl za podpory Moravskoslezského kraje a tímto paní radní děkujeme, že se rozhodla podpořit udržitelnost a ve spolupráci týkající se oprav nefunkčních spotřebičů pokračovat.“ Na správné nakládání s elektroodpady kraj přispívá dlouhodobě. Je dobře, že množství vytříděného elektra každoročně stoupá. Pořád ale máme velké rezervy, proto je na místě upozorňovat na to, že fény, varné konvice nebo třeba mikrovlnky do obyčejné popelnice nepatří. Chceme lidem vzkázat, že nefunkční spotřebič se nemusí vždycky vyhodit, někdy je možné jej nechat opravit. Šetří se tím peníze i životní prostředí,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

A co se bude opravovat? Vše zůstane v obdobném režimu jako doposud a k opravám budou přijímány všechny spotřebiče, jen u některých bude potřeba předcházející domluva mezi zákazníkem a opravářem. K opravě bude možné předat téměř jakýkoliv elektrospotřebič. Dříve se převážně jednalo o elektrospotřebiče, jako jsou varné konvice, žehličky, fény, ale také televize nebo mikrovlnky, pračky, lednice nebo třeba myčky. „Budeme se snažit vyhovět všem a opravit, co bude možné. Nicméně mohou nastat případy, kdy daný spotřebič opravit nepůjde nebo jeho oprava bude nerentabilní. V takovém případě bude možnost zanechat spotřebič v chráněné dílně k ekologické recyklaci.“, vysvětlil servisní technik pan Žižka, kterého zajistila společnost OPRAVÁRNA.

Mezi spotřebiče, které mohou lidé dovézt bez předchozí domluvy se řadí:

  • veškerá černá technika: TV, mobily, počítače, notebooky, audio/video, lehká bílá technika

  • některé spotřebiče nelze opravovat přímo na místě – v tomto případě budou převezeny do specializované dílny

Spotřebiče, u kterých je potřeba telefonická konzultace:

  • velká bílá technika: pračky, ledničky, myčky

  • kontakt na servisního technika ze společnosti OPRAVÁRNA – pan Dalibor Žižka (tel. +420 734 130 467)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…