Niedermayer (TOP 09): Nejvyšší čas k zamyšlení

26.12.2018 11:45

Komentář na facebookovém profilu k bezpečnosti informačních technologií

Niedermayer (TOP 09): Nejvyšší čas k zamyšlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Mobilní telefony a jiná podobná zařízení dnes sbírají neuvěřitelné množství údajů. Některé z nich s našim (ne vždy úplně informovaným) souhlasem, jiné prostě "z podstaty věci".

I když by se mohlo zdát, že vytěžit údaje od desítek a stovek milionů uživatelů není snadné, v době výpočetní techniky, širokého spektra údajů a efektivní práce s velkými daty, je opak pravdou.

Třeba není žádná "raketová věda" odvodit z toho, že telefon, který tráví většinu času v presidentské kanceláři a občas si zacestuje po světě, je hodný pozornosti.

Jakkoliv je jistě nejen v zájmu operátorů, ale i uživatelů, aby infrastruktura umožňující přístup k datům či telefonování byla kvalitní a levná, nízká cena vykoupena "poskytováním informací" není nízká cena. Bylo by to spíše velké ohrožení.

Netroufám si říct, zda technologie některých firem neposkytují na "vhodné požádání" funkce, o kterých jejich vlastníci netuší, ale možné to je. A podezření je navíc oprávněné.

Nevyřešíme to sami a byla by chyba se při řešení tohoto vážného problému dopustit rychlých soudů či vážných chyb. Ale rezignovat či bagatelizovat problém nesmíme, i když se to leckomu zdá jako nejlepší strategie.

Jako u všech velkých problémů světa, sami to nevyřešíme. Hned po svátcích se asi nejen já pokusím podpořit to, aby cestou k zajištění bezpečné a funkční infrastruktury v informačních technologiích byla spolupráce (přinejmenším a pro začátek) v rámci Evropské unie. Spojení našich sil by podle mne mělo přinést ujištění, že "náš svět" je co nejvíce "pod naší kontrolou".

Dám vědět, zda se tento nápad dočká konkrétních důsledků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…