Niedermayer (TOP 09): Trvalá inflace je zlo na druhou

04.02.2023 7:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zkrocení inflace

Niedermayer (TOP 09): Trvalá inflace je zlo na druhou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Současná vysoká inflace je zlo. Je proto třeba se s ní efektivně a rychle vypořádat tak, aby začala, pokud možno rychle, klesat. To nejhorší, co by se mohlo stát je, že by se ze současné dočasné inflace stala inflace trvalá. To by naši ekonomiku poškodilo opravdu citelně.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Mezinárodní Měnový Fond i většina renomovaných analytiků radí, a já se k nim přidávám, že by Česká Národní Banka (ČNB) měla zvážit zvýšení úrokové sazby nad současných 7 % se snahou inflaci zkrotit. Rétorika ČNB se přitom již několik měsíců drží spíše strategie nezvyšování úroků, ač její vlastní prognóza vyžaduje jejich zvýšení. I přestože v posledních týdnech došlo k změně u důležitého faktoru stojícím za vysokou inflací – ke snížení cen energií – a desinflaci pomáhá i posilování kurzu, bylo by dobré, aby se ČNB nad argumenty jdoucími proti jejím rozhodnutím vážně zamyslela a věrohodně zdůvodnila svou strategii. A nebo doložila, že poslední data opravňují nezvyšování sazeb.

Bohužel, zatím nebudí přístup ČNB ke svým rozhodnutím moc důvěry. Diskuse o tom, jestli je současná úroveň úrokových sazeb dostatečná pro rychlé a viditelné zkrocení inflace, je důležitá a legitimní. ČNB v ní musí být s to svá rozhodnutí lépe obhájit, ať již jde o sazby vyšší či jejich stabilitu. Naopak argumenty, že není možné zvýšit úrokové sazby, protože by to poškodilo ekonomiku, jsou zavádějící.

Ekonomiku a české občany by nejvíce poškodilo, pokud by se ze současné inflace stala inflace trvalá. Náklad na její krocení by totiž byl opravdu velký.

Více jsem toho k inflaci řekl v rozhovoru pro ČRo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.