Niedermayer (TOP 09): V Německu bude brzy elektřina o dost levnější než u nás

10.10.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nutné modernizaci energetiky

Niedermayer (TOP 09): V Německu bude brzy elektřina o dost levnější než u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Německá energetika uhání k velmi vysokým podílům obnovitelných zdrojů, které doplní flexibilními elektrárnami (na plyn a později vodík). Naproti tomu stav naší energetiky, která uvázla v minulém století, brzy způsobí, že si za elektřinu v porovnání se sousedním Německem docela připlatíme. Rozdíl může klesnout, jen pokud s tím začneme rychle něco dělat.

Za tento, na datech stojící názor sklízím občas docela dost kritiky, nicméně tento týden ho ve Štrasburku potvrdil i jeden z nejkompetentnějších lidí na energetiku u nás, hlavní ekonom ČEZ Pavel Řežábek.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

Naše "nekonání" totiž nedává v sázku „jen“ klima, ale i zvýšení ceny elektřiny. Pokud se nám s tím nepodaří rychle něco udělat, tak to bude mít velký dopad na ekonomiku i kvalitu života u nás. Aby při vyšších cenách elektřiny zůstaly naše firmy s těmi německými konkurenceschopné, nebude nakonec jiné cesty, než snížení ceny práce zaměstnanců (kteří si za elektřinu navíc připlatí ještě i doma).

Podle Pavla Řežábka bude sousední Německo v roce 2030 s to vyrábět kolem 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů, díky čemuž tam bude levnější než u nás (neb to jsou nejlevnější zdroje, tlačící ceny dolů). Navíc nám hrozí i problémy v bezpečnosti dodávek, pokud tedy zavčas nenahradíme výrobu elektřiny z uhlí (ta brzy při dnešní ceně přestane dávat ekonomický smysl) jinými flexibilními zdroji.

Naším úkolem číslo 1 proto musí být „zachránit, co se dá“ a naši energetiku co nejrychleji modernizovat. Včera bylo pozdě. Plán není složitý, více OZE (dnes má povolení k připojení přes 16 GW, moc by pomohla i jen část), ale s podstatným podílem větru (který je zatím u nás tabu), gigawatty nové flexibilní kapacity (nyní plynové), gigawatty úložišť a posílení propojení na Německo. Vše je proveditelné. A mělo by jít i poměrně rychle. Zvládneme to?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…