Novák (ANO): Kryptoměny a regulace - hledání rovnováhy pro budoucnost digitálního finančnictví

22.05.2023 23:07 | Komentář

Evropa schválila regulaci kryptoměn. Nyní je na České republice, v jaké finální podobě ji včlení do zákonů a zda bude opět papežštější než papež.

Novák (ANO): Kryptoměny a regulace - hledání rovnováhy pro budoucnost digitálního finančnictví
Foto: Marek Novák
Popisek: Marek Novák

Kryptoměny, jako například Bitcoin a Ethereum, zaznamenaly ohromný vzestup popularity v posledních letech. Tato digitální aktiva sice nabízejí nové možnosti finančních transakcí a investic, ale zároveň přinášejí i určitá rizika. Proto se vede diskuse o potřebě regulacíkryptoměn. Tato debata má svoje vášnivé zastánce i odpůrce.

Základním argumentem pro regulaci kryptoměn je v první řadě ochrana investorů. Kryptoměnové trhy jsou známé svým kolísáním (volatilitou) a vysokým rizikem investic. Někteří lidé se stali oběťmi podvodů, hacků a manipulací na těchto trzích. Regulace by mohla pomoci snížit možnost podvodných praktik a posílit důvěru investorů v tomto novém finančním odvětví. Dalším důvodem je ochrana finanční stability. Kryptoměny mají potenciál ovlivnit tradiční finanční systém, ať už pozitivně nebo negativně. Je proto důležité, aby regulace minimalizovala rizika pro stabilitu celého finančního systému. To se týká zejména praní špinavých peněz, financování terorismu a dalších nelegálních aktivit, které mohou být spojeny s kryptoměnami.

Nicméně debata o regulaci kryptoměn není jednoznačná. Existují silné argumenty ve prospěch samoregulace a decentralizace, které jsou klíčovými principy kryptoměnového prostoru. Mnoho lidí věří, že trh by se měl vyvíjet organicky a že přílišná regulace by mohla brzdit inovace a růst. Existuje také obava, že nesprávná regulace by mohla omezit finanční svobodu jednotlivců a podkopat principy decentralizace, které jsou spojené s kryptoměnami.Je zřejmé, že nalezení správné rovnováhy mezi regulací a inovací je klíčovým úkolem. Regulace by měla být přiměřená a zohledňovat specifika kryptoměnového prostoru. Měla by se zaměřit na ochranu investorů a finanční stabilitu, aniž by příliš zasahovala do inovace a rozvoje nových technologií.

V současné době existují různá opatření a návrhy na regulaci kryptoměn. Patří sem povinná registrace burz, pravidla pro „Počáteční nabídku měny (Initial Coin Offerings) a pravidla proti praní špinavých peněz. Některé země již zavedly určitou formu regulace, zatímco jiné stále vyhodnocují nejlepší přístup k této problematice. Regulace kryptoměn je složitým a kontroverzním tématem. Je důležité, aby diskuse o regulaci byla otevřená a zahrnovala všechny relevantní zúčastněné strany, včetně zástupců průmyslu, odborníků a regulačních orgánů. Cílem je najít správnou rovnováhu mezi ochranou investorů a podporou inovace, která by umožnila rozvoj kryptoměnového prostoru a současně minimalizovala rizika spojená s tímto novým odvětvím.

Jednou z navrhovaných forem evropská regulace kryptoměn MiCA (Markets in CryptoAssets), která se zaměřuje na uplatňování specifických pravidel a kontrol na trhu s kryptoměnami.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44421 lidí

Jaké jsou tedy základní principy MiCA a její možný vliv na kryptoměnový prostor?

MiCA je inovativní přístup k regulaci kryptoměn, který si klade za cíl minimalizovat rizika spojená s touto novou třídou digitálních aktiv. Zatímco někteří odborníci zdůrazňují důležitost samoregulace a decentralizace kryptoměnového trhu, MiCA přináší diskuzi o potřebě zavedení některých kontrolních opatření.

Principy této regulace spočívají v nastavení určitých pravidel a omezení, která mají sloužit ke snížení rizika pro investory a ochraně stability finančního systému. Jedním z klíčových aspektů systému regulace je požadavek na transparentnost. To znamená, že všechny transakce a operace na kryptoměnovém trhu by měly být zaznamenány a dostupné pro veřejnost, což by mělo snížit možnost nekalých praktik, jako je praní špinavých peněz.

Dalším důležitým prvkem MiCA je regulace ICO (Initial Coin Offerings) a IEO (InitialExchange Offerings). Tyto metody crowdfundingu se staly populárními způsoby financování projektů založených na blockchainové technologii. MiCA zavádí přísnější pravidla pro tyto nabídky, aby se minimalizovala pravděpodobnost podvodů a ochránilo investory před rizikem ztráty finančních prostředků.

Dále regulace MiCA navrhuje vytvoření dozorčích orgánů, které by měly za úkol monitorovat a regulovat kryptoměnový trh. Tyto orgány by měly mít pravomoc udělovat licence kryptoměnovým burzám a vyžadovat dodržování přísných pravidel a standardů.

Zastánci této plánované regulace tvrdí, že tato forma přinese větší důvěru investorů a zvýší stabilitu kryptoměnového trhu. Nicméně, její odpůrci argumentují, že taková regulace by mohla omezit inovaci a rozvoj kryptoměnového prostoru až do té míry, že by se ztratila jeho hlavní výhoda - decentralizace.

Je důležité si uvědomit, že MiCA je pouze jedním z možných přístupů k regulaci kryptoměn a zavedení takového systému by vyžadovalo důkladné zvážení všech přínosů a rizik. Kryptoměnový trh je stále relativně mladý a dynamický a v budoucnu může přinést další inovace a řešení. Je proto důležité vést otevřenou diskusi o regulaci kryptoměn s cílem najít nejlepší rovnováhu mezi ochranou investorů a podporou inovace v tomto novém finančním odvětví.

Na parlamentní půdě již probíhají diskuse, jak rychle a hlavně efektivně aplikovat evropské nařízení do čeké legislativy. Jednou z otázek je také to, zda má Česká Národní Banka kompetenci a hlavně kapacitu na převzetí odpovědnosti za udělování liceencí.

Věřím a sám vyvolám debaty k tomuto tématu, abychom aplikovali normu tak jak je myšlena a nevymýšleli zbytečné inovace.

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Marek Novák, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.