Novák (ANO): Očekával, že urputní budete v mnohem jiných tématech než zrovna v tomto

23.06.2022 23:14

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb.

Novák (ANO): Očekával, že urputní budete v mnohem jiných tématech než zrovna v tomto
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, ono se nedá upřít, možná by se za to současná vláda i dala pochválit, jak moc je vlastně urputná v tom naplňování některých slibů a určitých opatření, které prohlašovali před volbami. Zajímavé na tom však je, že jde zpravidla o takové kroky, které znejistí státní sektor a dostanou ho docela pod tlak. To je latentní privatizace do již předem vytipovaných rukou a právě pod heslem: lidem se tady bude dařit dobře a tady je jejich seznam. Já bych očekával, že urputní budete v mnohem jiných tématech než zrovna v tomto.

Ale tohle opatření je zrovna takové a zrovna v té chvíli, kdy je ekonomika našeho státu zkoušena jako nikdy, kdy každá koruna, která se má utratit, se musí dvakrát obrátit, a tady patří dnes projednávání EET? Je to bezesporu promyšlený krok ve stylu: vláda je pašák, vláda se s tím nemaže, Stanjura zatočil s Babišem apod. a i v té rétorice mých předřečníků a vzájemné výměně názorů to takhle bohužel zaznívá. Přitom vlastně ta početná skupina radujících se včetně vládních činitelů a některých i z vás poslanců v tom lepším případě ani netuší, k čemu vlastně zvedá ruku. Z mého pohledu a z toho, jaké vlastně signály se ke mně nesou právě od veřejného sektoru, ale právě i toho podnikatelského sektoru, tak ji zvedá právě proti převážné většině podnikatelů.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, velmi dobře si pamatuji a mnozí z vás, co tu tehdy seděli, určitě také, jakým martyriem a negativními reakcemi jsme jako hnutí prošli, když jsme my tehdy za hnutí ANO tento nakonec skutečně fungující model do řízení českého hospodářství vnesli. Měli jsme proti sobě silnou a vlivnou skupinu podnikatelů, kteří se nechovali vůči státu jako úplně féroví hospodáři, a řečeno slovníkem bohužel i některých z vás svoje tržby optimalizovali a odkláněli je. Přes všechny překážky a brblání srovnatelné při bouřích řemeslníků, při zavádění strojů v rámci průmyslové revoluce ve Velké Británii se nakonec ukázalo, že se do domácí ekonomiky podařilo vmáčknout nástroj, jehož smysl není postaven na udávání, jak je v našich krajích bohužel historickou módou, ale právě nástroj, který pomáhá živnostníkům a podnikatelům.

V běžném obchodním styku je účtenka, případně faktura běžnou nedílnou součástí reklamačního procesu. V provozech moderní gastronomie pak i stále množící se možnosti úhrady kartou jako běžná součást platebního procesu. Nicméně zde je potřeba říct, že ani já jsem nebyl úplně šťastný z toho, že se přerušila, pozastavila vlastně ta první, druhá vlna EET, a myslím si, že nejen já, ale i mnozí z vás zpozorovali u některých restauračních zařízení, že v ten okamžik nejenom, že se zastavilo EET, ale také to, že přestali brát platby kartou.

Pro majitele restaurace nebo řemeslné dílny z takto zmapovaného toku financí mohou vzniknout další sekundární ukazatele. A ty pak mohou jim samotným pomoci při dalším směrování nebo rozšiřování podnikání. A ano, jak již tady bylo řečeno, že stát má data a díky předchozí vládě, která to nějakým způsobem nedotáhla, je údajně neumí využít, myslím si, že každý z vás, kdo tady sedí, ví, že nejcennější není ten systém jako takový, ten IT systém, ale právě ta data. A my se jich teď dobrovolně zřekneme? No to snad ne.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, svůj vztah a postavení musel změnit také stát, respektive finanční úřady. Pominuly investice do technologií a tlak na odbornost zaměstnanců. To byla zejména změna ve fungování. Ano, byly porodní bolesti. Právě finančáky si prošly dětskými chorobami a po jejich vyléčení začal vztah mezi úřadem a podnikateli fungovat lépe, pružněji, efektivněji, ale hlavně elektronicky. A tak mě napadá, není vlastně tento způsob také širší součástí potřeb digitalizace české ekonomiky? Já chápu námitky na takzvanou buzeraci, ale vy ji přece dnes, pane ministře, můžete rozumným nastavením omezit.

Jedním z nejbolestivějších okamžiků zavedení systému EET byly počáteční náklady do techniky a datových tarifů, které museli všichni ze svých kapes vytáhnout. Nakonec to všichni udělali v domnění, že stát ví, co dělá, systém se bude nějak rozvíjet, prostě že to má smysl.

Nejvíce kritiky na nás padlo právě ve chvíli, kdy jsme ten systém pozastavili a když nám podnikatelé říkali: Proč to děláte? My to chceme. Dnes po šesti letech, to znovu opakuji, v té nejcitlivější chvíli pro ekonomiku České republiky z důvodů, o kterých tady stále mluvíme dokola, si chce pětikoalice zatančit svůj vítězný verbuňk. Asi i zatančí díky těm hlasům. No a co myslíte, že se stane? Skoro všechny naštve, že jedna vláda něco zavede a druhá to zruší. Ale to je vám, pane ministře, jak už jste dnes na tuto námitku jednou řekl, jedno. Máte na to právo. Ať už si lidi skáčou tak, jak si ta současná vláda usmyslí. A je to smutné.

Ti poctiví a prozíraví by používali systém dál, protože jim pomáhá a zvykli si na něj, ale to by muselo zůstat EET alespoň dobrovolné. Nevím, jakými argumenty vás nepřesvědčila Hospodářská komora, kterou jste tady zmiňoval, nicméně právě v rámci připomínkového řízení si myslím, že ačkoliv to nebrali jako zásadní připomínku, ale jako obecnou připomínku, tak ji rozhodně měli podloženou a za mě ty jejich argumenty byly věcné a jasné.

Ono ostatně vlastně dneska je to používání dobrovolné a nepovinné, protože ano, bohužel, je to vypnuté. No a skupina chytrolínů, co optimalizovali a odkláněli, se budou moci pokojně vrátit ke svým kšeftíkům a šedé ekonomice. Vám přijde normální, že podnikatel podniká proto, že může sice daň svému zákazníkovi naúčtovat, ale už ji neodvede státu? A když tu daň po něm stát chce, on řekne: Vy mě likvidujete. To je normální? Asi jo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dle mého názoru by rozumná vláda celou věc nejprve velmi precizně zvážila, seznámila se se skutečnými dopady, s názory odborné i širší veřejnosti podrobněji, a pak teprve konala. Ostatně si vzpomeňte, že i zavedení systému EET neproběhlo z neděle na pondělí najednou, ale v etapách, přičemž každá etapa byla vždy vyhodnocena, a velmi podrobně.

Ostatně, už to tady padlo, že systém přinesl do ekonomiky ročně zhruba tolik peněz, kolik chce dnes sebrat vláda zdravotním pojišťovnám. Osobně bych se jako člen hospodářského výboru o takový dialog a vyhodnocení přimlouval. Pojďme do toho dobrovolného EET. Umožněme těm podnikatelům férovou hru. Proč ne? Proč by jim ten stát nemohl pomoci? Bohužel, je mi jasné, že v tomto punktu nemohu najít se skupinou Bylo nás pět společnou řeč. A moc mě to mrzí. Ono ostatně, jak říká paní předsedkyně TOP 09, a velmi trefně, vláda tady není pro lidi. A o tom to je. Díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.