ODS: Nová směrnice Evropské unie ohrožuje čistírny odpadních vod

05.10.2023 20:07 | Tisková zpráva

Evropský parlament schválil revizi směrnice o městských odpadních vodách. Původní směrnice vznikla v roce 1991 a jejím cílem je chránit životní prostředí před nepříznivými účinky vypouštění odpadních vod z městských zdrojů a specifických průmyslových odvětví.

ODS: Nová směrnice Evropské unie ohrožuje čistírny odpadních vod
Foto: ODS
Popisek: ODS

Členské státy jsou povinny zajistit, aby odpadní vody byly odváděny a čištěny v souladu s minimálními normami EU. Členské státy musí rovněž vymezit „citlivé oblasti“ podle kritérií obsažených ve směrnici, pro které platí přísnější normy a lhůty. Revize usiluje o další zlepšení kvality vody prostřednictvím řešení zbývajícího znečištění městských odpadních vod, zlepšení přístupu ke kanalizaci a snižování spotřeby energie a emisí skleníkových plynů.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí

Podle europoslanců za ODS však schválená verze obsahuje několik sporných bodů.

„Pro nás jako Českou republiku se jedná hlavně o extrémně přísné podmínky terciérního čištění dusíku a fosforu pro citlivé oblasti, kam naše země spadá bohužel úplně celá,“ uvádí europoslanec Alexandr Vondra.

„Tato pravidla ohrožují další existenci čistíren odpadních vod a to i v menších aglomeracích. Naše návrhy zohledňovaly jejich možnosti a realitu všeobecně. Ta bohužel při současném složení Evropského parlamentu hraje v legislativních návrzích stále menší roli. Nejdůležitější je, aby byl návrh takzvaně ambiciózní,“ míní Vondra.

„Je velká škoda, že poměrně těsně neprošel náš pozměňovací návrh, který původní text zmírňoval. Piráti hlasovali rovnou proti našemu pozměňováku, což ilustruje jejich dlouhodobý postoj k českým zájmům, zatímco ANO nedokázalo ve své liberální frakci získat pro český návrh žádnou podporu,“ dodává europoslankyně Veronika Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…