ODS nabízí spolupráci při úpravách nových pravidel kotlíkových dotací

17.12.2015 15:31

Pokud ochceme v našem kraji dýchat lepší vzduch, musí se k výměně kotlů přistoupit jinak, než navrhují nová pravidla kotlíkových dotací.

ODS nabízí spolupráci při úpravách nových pravidel kotlíkových dotací
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dlouhé zástupy žadatelů a téměř 10% vyměněných kotlů ukazují, že stará pravidla fungovala velmi dobře. Proč měnit něco, co funguje? Nové dotace nejsou uzpůsobeny pro ty nejpotřebnější, kterými jsou nízkopříjmové skupiny obyvatel. A to i přesto, že náš kraj doslova vybojoval na ministerstvu vše, co se dalo. A nabídl občanům pomoc v maximální myslitelné míře. Za to patří všem zainteresovaným úředníkům, odborníkům i politikům velký dík.

Kouř z domácích kotlů na tuhá paliva je dlouhodobě tématem, na které se vedou široké diskuze v odborné i laické veřejnosti. Díky prachu a karcinogenním látkám z lokálních topenišť onemocní v moravskoslezském kraji tisíce dětí respiračními chorobami a velké skupině dospělým bude diagnostikována rakovina. Kotlíkové dotace jsou jedna z cest, jimiž lze tuto neblahou situaci zlepšit. Řada občanů již kotlíkové dotace využila. Nová pravidla však jsou příliš složitá. „Kdo chtěl, mohl si kotel v podstatě zadarmo vyměnit. Bohužel se obávám, že těch, kteří chtějí, už o moc víc nebude“ říká na adresu nového systému expert na životní prostředí ODS a klimkovický místostarosta Jakub Unucka.

Kotel, jehož ovládání připomíná řízení kosmické lodi? Spoléhat se jen na štěpku, jejíž cena stoupá závratně nahoru? Zateplovat kvůli výměně kotle střechu? „Nová dotační pravidla nejsou uzpůsobena těm nejpotřebnějším, tedy nízkopříjmovým skupinám obyvatel, které topí ve starých čmoudících kotlech. Nejsou pro mladé rodiny s dětmi, které potřebují peníze na plínky, natož třeba pro stařečky, kteří už prostě správně topit nesvedou. A nejsou ani pro ty, kteří musí pracovat do rána od večera a na hraní si s ventily a šoupátky fakt nemají čas“, podotýká dále Unucka.

Kraj i jednotlivé obce mají kapacity a možnost zajistit pomoc při výměně kotle prakticky všem obyvatelům regionu. Jen tak bude vzduch v moravskoslezském kraji lepší a dýchatelný. Jedna miliarda, kterou náš kraj dostal, nestačí. Miliard musí být nejméně pět. Navrhujeme proto společně žádat ministerstvo a vládu o navýšení financí a změkčení podmínek tohoto dotačního programu pro moravskoslezský kraj. Pokud myslí svá slova o podpoře našeho kraje vážně, nemůžou odmítnout. A teprve potom vstupujme do obydlí. Ale ne za účelem kontroly a sankcí, ale za účelem pomoci s výměnou starého kotle za nový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.