Okamura: Česká republika nemůže sloužit jako cíl sociálních emigrantů

19.03.2014 10:35

Projev předsedy Úsvitu Tomio Okamury, který přednesl ve sněmovně, k právě projednávanému zákonu o pobytu cizinců.

Okamura: Česká republika nemůže sloužit jako cíl sociálních emigrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tento vládní návrh zákona mění nejen zákon o pobytu cizinců a zákon o zaměstnanosti, ale i zákon o státní sociální podpoře. Zde se má rozšířit okruh oprávněných osob, cizích státních příslušníků, kterým mají být poskytovány dávky státní sociální podpory. 

Na dávky státní sociální podpory by měly nově dosáhnout i skupiny, u kterých je oprávněnost jejich nároku více než sporná. Za všechny lze uvést cizince s dlouhodobým pobytem, kteří byli zaměstnaní alespoň šest měsíců a nyní jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání. Jinými slovy jsou to lidé, kteří zde můžou pobývat jen po přechodnou dobu a jsou v České republice bez práce. 

Lze rozumět tomu, že do České republiky přicházejí cizinci, kteří pracují na pozicích, které nelze obsadit českými zaměstnanci, ale pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají novou, již není žádoucí, aby v České republice nadále byli a pobírali dávky státní sociální podpory.      

Rovněž nelze souhlasit s tím, aby sociální dávky pobírali rodinní příslušníci cizinců, kteří mají sice dlouhodobý pobyt, ale jediným důvodem, proč můžou pobírat dávky je to, že někdo z jejich rodinných příslušníků v České republice pracuje. Oni sami tu totiž nikdy pracovat nemuseli, a přesto nárok na dávky podle tohoto zákona můžou mít.

Navzdory všem obviněním z xenofobie musím tady apelovat na Vás, vážené kolegyně a kolegové, na Váš zdravý rozum. Česká republika prostě nemá na to, aby uživila ze sociálních dávek všechny cizince a jejich rodiny, které budou o dávky mít zájem. Imigrace lidí z chudších zemí je rostoucí problém, který zvyšováním sociálních darů pro imigranty jen a jen zvyšujeme. Evropa a tím méně Česká republika, prostě nemůže spasit všechny chudé tohoto světa.

Česká republika má neúnosně napjaté veřejné rozpočty. Nemáme dostatek prostředků pro naše vlastní občany, na důstojnou valorizaci penzí, na sociální služby pro seniory nebo na zdravotní péči. Prioritou musí být jednoznačně občané České republiky, naši předci tady naší zemi po staletí budovali.  

A přesto všechno, přes současný neutěšený stav veřejných rozpočtů, tady nyní máme v této situaci návrh zákona na státní sociální podporu pro cizí státní příslušníky. 

Evropské směrnice chtějí po ČR, aby rovně zacházela s cizími státními příslušníky. Ale pravda je taková, že nemůžeme dávat peníze na cizince, pokud nemáme dost prostředků na občany České republiky.  

Jsme pro jednoduché pravidlo a to, že případné sociální podpory má člověk pobírat ve své mateřské zemi. Pokud k nám někdo přijede pracovat, tak ať pracuje, pokud práci najde. A když práci nemá, tak se holt musí vrátit domů a nikoliv parazitovat na našem systému. Česká republika nemůže sloužit jako cíl sociálních emigrantů. 

Přestože jsme si vědomi toho, že se jedná o implementaci legislativy EU, tak z výše zmíněných důvodů podáme v  podrobné rozpravě pozměňovací návrh, kdy navrhujeme zrušit nárok na dávky státní sociální podpory pro cizince, kteří ztratili práci a jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a pro rodinné příslušníky těch cizinců, kteří v ČR pracují, nebo dokonce ani pracovat nemusejí. 

Myslíme si, že náš pozměňovací návrh je správné řešení. Rezignace na problém není přece správnou cestou. Špatné Směrnice EU, na rozdíl od vlády, odmítáme. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…