Okamura (KDU-ČSL): Porážka Ukrajiny by výrazně změnila světovou geopolitickou architekturu

26.02.2024 20:07 | Tisková zpráva

Ve dnech 22. – 23. února 2024 se ve Vídni uskutečnilo 23. Zimní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (PS OBSE), kterého se zúčastnilo více než 230 parlamentářů z 54 členských zemí OBSE. Českou republiku reprezentovali členové Stálé parlamentní delegace do PS OBSE poslankyně Lucie Potůčková, která delegaci vedla, poslanec Hayato Okamura a senátoři Ladislav Václavec a Jaroslav Zeman.

Okamura (KDU-ČSL): Porážka Ukrajiny by výrazně změnila světovou geopolitickou architekturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hayato Okamura

Letošní Zimní zasedání bylo věnováno tématu evropské bezpečnosti s důrazem na pokračující ruskou invazi na Ukrajině, jejíž druhé výročí si svět v těchto dnech připomíná. Delegace Ruské federace se tentokrát zasedání neúčastnila, Bělorusko vyslalo jednoho zástupce.

Na programu konference byly schůze politického, ekonomického a lidskoprávního výboru, společná schůze všech výborů s obecnou rozpravou, zasedal rovněž Stálý výbor vedoucích delegací, proběhlo jednání ad hoc výborů i Podpůrného týmu pro Ukrajinu (za ČR se zúčastnili posl. L. Potůčková a H. Okamura), uskutečnilo se několik doprovodných akcí.

V rámci lidskoprávního výboru, jehož schůzi předsedala poslankyně Lucie Potůčková, proběhla debata na téma politických vězňů a disidentů. Jako hlavní host na pozvání L. Potůčkové vystoupila Svjatlana Tichanovská, běloruská opoziční politička a aktivistka. Běloruská delegace proti tomuto bodu programu protestovala a následně opustila jednací sál. S. Tichanovská ve svém projevu hovořila o politických vězních v Bělorusku, kritizovala blížící se nedemokratické volby v Bělorusku a vyzvala PS OBSE, aby po vzoru PS Rady Evropy přizvala na svá zasedání jako pozorovatele představitele běloruské politické opozice.

Debatou také rezonovalo jméno Alexeje Navalného, ruského opozičního politika a dlouholetého kritika Kremlu pronásledovaného Putinovým režimem, jenž před několika dny zemřel za podezřelých okolností v gulagu na Sibiři. Lucie Potůčková označila jeho smrt za vraždu, a v této souvislosti zmínila citát Václava Havla.

„‘Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně to, co otevírá dveře zlu.’ Dveře zlu jsou dokořán otevřeny a bude potřeba obrovské úsilí, odvaha a trpělivost od nás všech, abychom se tomuto zlu dokázali společně postavit,” dodala. V rámci svého projevu také L. Potůčková mimo jiné odsoudila nelegální zadržení a uvěznění členů bývalé pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině Ruskem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.