Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

16.05.2024 23:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku a povede to k dalšímu zdražování!

Podoba, v jaké Evropská komise schválila podobu české státní finanční podpory výstavby případného pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany, je pro ČR zcela nevýhodná a povede k dalšímu růstu cen elektrické energie pro české spotřebitele.

Dle rozhodnutí Evropské komise tento náš nový jaderný zdroj nesmí vytlačovat z elektrizační soustavy výrobu z tzv. obnovitelných zdrojů energie.

Jde jednoznačně o požadavek dokládající upřednostňování dodávek elektřiny z dotovaných německých větrných a fotovoltaických elektráren na úkor České republiky, jejích občanů a firem.

Pokyny Evropské komise rovněž naprosto vylučují jakoukoli návratnost vložené investice do tohoto jaderného bloku. Evropská komise také zkrátila dobu trvání přímé státní finanční podpory tohoto zdroje z 60 na 40 let, což přinese vyšší výrobní náklady a vyšší koncové prodejní ceny elektrické energie.

Evropská komise nám dále nařizuje prodávat 70 % elektřiny vyrobené z tohoto nového zdroje přes evropskou lipskou komoditní burzu, a to po celou dobu jeho životnosti - až do roku 2096. Přičemž ČR původně žádala o to, aby elektřinu vyrobenou z tohoto z nového zdroje vykupoval státní obchodník, který by ji pak levně prodával českým zákazníkům, což byl původně návrh hnutí SPD.

Tento příklad jasně ukazuje, jak členství v EU v její současné podobě zásadním způsobem ekonomicky poškozuje ČR a její občany, a to i na několik generací dopředu. Je nepřijatelné, aby o podobě financování výstavby českých jadernách zdrojů rozhodovala Evropská komise!?!?

Kvůli energetické politice EU, včetně tzv. Green Dealu, máme již delší dobu i nejvyšší ceny elektřiny dle přepočtu na paritu kupní síly pro konečné spotřebitele v celé EU, přestože naše výrobní náklady na elektřinu jsou jedny z nejnižších a ČR je exportérem levné elektřiny.

Rozhodnutí Evropské komise zásadním způsobem ohrožuje ekonomickou smysluplnost rozvoje sektoru jaderné energeticky v ČR.

Za této situace se jasně ukazuje, že požadavek hnutí SPD na vypsání referenda o dalším členství ČR v EU je plně legitimní a velice aktuální.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Děkujeme nejlepšímu premiérovi a světovému lídrovi Petru Fialovi

10:14 Macinka (Motoristé sobě): Děkujeme nejlepšímu premiérovi a světovému lídrovi Petru Fialovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozhovoru premiéra Fialy, kde řekl, že ODS nemá žá…