Okamura (SPD): Prioritou vlády není řešení zdražování

03.05.2022 13:29

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Okamura (SPD): Prioritou vlády není řešení zdražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové. Rád bych se vyjádřil k programu té mimořádné schůze, kterou tady navrhuje vláda. Já opravdu nestačím zírat. Protože vládní koalice jako prioritu tady chce projednávat to, že vezme zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a zhorší tak dostupnost zdravotní péče. Jako prioritu tady chce projednávat korespondenční volbu, protože vládě klesá důvěra, tak se bojí, že už příště neuspějí. A kde je nějaký návrh na řešení zdražování?

To znamená, tady přesně vidíme úplně černé na bílém, že prioritou vlády není řešení zdražování, na to bych tady očekával návrhy zákonů, ale už je ani neočekávám, protože vládní koalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů tady má většinu ve Sněmovně půl roku. A žádný zásadní návrh na řešení zdražování vláda Petra Fialy tady nepředložila. K tomu bych se rád vyjádřil. Když se tedy díváme na celkový program této schůze, kterou svolala vláda, znovu a znovu je potřeba zdůraznit, že vláda tady jako prioritu - a tady už to je jasné úplně, je to jasné jak facka, že prioritou vlády není řešení zdražování. Takže tady chtějí trávit čas tím, že prosazují korespondenční volbu, protože se bojí toho, že už příště neuspějí ve volbách, tak chtějí měnit volební systém v České republice, chtějí brát peníze zdravotním pojišťovnám, aby zhoršili dostupnost zdravotní péče. To je opravdu otřesné. Je to otřesné, jaké priority má tato vládní koalice. A tím tady chtějí trávit čas, drahocenný čas ve Sněmovně, že tady předkládají takové návrhy.

Teď se tady v kuloárech dokonce proslýchá, že snad vládní strany chtějí navrhovat, aby se jednání prodlužovalo ještě přes noc a podobně, chtějí snad navrhovat jednání po 19., po 21. hodině. Takže oni tady chtějí ještě trávit čím dál více času tím, že chtějí ještě dál zatěžovat vlastně rozpočet a ještě víc vlastně ždímat veřejné peníze. Sněmovna stojí hodně peněz. Tím, že ani nechtějí ukončit jednání v 19 hodin a chtějí to tady protahovat dokonce prý ještě přes noc, tak jsem zvědavý, jestli ten návrh ze strany vlády padne, že budou chtít jednat po 19. a 21. hodině. To znamená, ještě chtějí znovu a znovu protahovat jednání ohledně toho, že chtějí zhoršovat dostupnost zdravotní péče. No to je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné. Takže oni ještě tady budou navrhovat, aby se tady obstruovalo ještě více, aby se tady jednalo déle, aby se tady prováděly obstrukce vládní koalice. My říkáme, skončeme jednání v 19 hodin, pojďme jednat zase zítra, nemusíme to tady vůbec protahovat. My se tady postupně vyjádříme, a to je náš postoj. Jsem zvědavý, jestli ten návrh padne. To znamená, hned bude jasné, kdo to tady celé protahuje a kdo tady zatěžuje Sněmovnu těmito, těmito z mého pohledu neadekvátními návrhy.

Přitom jsou tady problémy skutečně zásadní. Ovšem ty na programu vládou schválené mimořádné schůze vůbec nevidíme. Cena zemního plynu pro České občany je minimálně třikrát vyšší než by mohla reálně být. A řekněme si na rovinu, že za předražené energie nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy z ODS. Všichni víme, že Rusko požaduje od minulého týdne platby za dodávky zemního plynu v rublech. Z tohoto důvodu přerušilo dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska. Na úrovni Evropské unie probíhají v současné době diskuse o odstoupení všech členských států od dodávek ruského zemního plynu z důvodů konfliktu na Ukrajině. Z pohledu zájmů České republiky a jejích občanů jde samozřejmě o nezodpovědný hazard s naší budoucností, protože vláda nemá připravenou alternativu. Vláda nemá připravenou alternativu k tomu, jak nahradit tento plyn. Přičemž Česká republika je stoprocentně závislá na plynu z Ruska, ať se to někomu líbí nebo ne.

Naopak SPD byla strana, která v minulém volebním období volala po tom, aby vláda pracovala - tehdy vláda Andreje Babiše, ta také v tomto ohledu neudělala nic - abychom pracovali na energetické bezpečnosti České republiky. A právě strany současné vládní koalice se v minulém volebním období tomuto návrhu SPD vysmívaly. A teď jsme tady, kde jsme. Nikdo nechce být závislý na energetických zdrojích z Ruska a Bůh ví, odkud. Ale proto taky bylo potřeba pracovat na té energetické bezpečnosti České republiky. Vláda v tomto pohledu neudělala nic a Fialova vláda v tom samozřejmě také nedělá nic, ta se tady probouzí a probouzí se úplně pozdě. Teď tady diskutuje o tom, že se mají ukončit v podstatě lusknutím prstu dodávky plynu z Ruska, ale podle energetických expertů nelze dodávky ruského zemního plynu v dohledné době adekvátně nahradit bez toho, aniž by došlo k dramatickému zvýšení cen, čímž dojde k dalšímu enormnímu růstu životních nákladů našich občanů a provozních nákladů našeho průmyslu a k výraznému snížení životní úrovně a kvality života našich obyvatel.

Já bych očekával, že na mimořádné schůzi naopak bude takový návrh, ostatně SPD už to tady opakovaně navrhuje, abychom řešili energetickou bezpečnost České republiky, a také abychom řešili zdražování těchto komodit, ať je to zdražování energií, hlavně abychom s tím pomohli občanům, aby s tím vláda pomohla občanům.

Vláda má plnou odpovědnost a týká se to samozřejmě i potravin, týká se to samozřejmě i pohonných hmot a tak dále. Současná vláda koalice SPOLU, což je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a potom ještě koalice Pirátů a STAN vládní, by se namísto těchto nebezpečných představ, to znamená, aby Česká republika byla odstřižena od plynu, aniž vláda dojednala jakoukoliv alternativu, by se měla namísto těchto nebezpečných představ věnovat zajištění dostatku plynu a zároveň svými regulačními nástroji také snížení jeho ceny pro naše domácnosti a firmy. No, v tom ale vláda Petra Fialy totálně selhává. A já myslím, že to všichni občané vidí na svých peněženkách, a to i voliči vládního pětislepence.

Zásadní problém v tomto ohledu také je v tom, že jednak jsou naše zásoby plynu na nízké úrovni, a také, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem. Touto cestou jde například Slovensko, Maďarsko či Rakousko. Já nevím, proč si nevezme česká vláda příklad v Rakousku? To jsou demokratické země a já nevím, co to pořád vláda Petra Fialy zkouší na české občany, kteří platí třikrát vyšší plyn a podle některých odborníků až pětkrát vyšší cenu za plyn - jenom kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy.

Ano, tato vláda je doslova zadarmo drahá a vytahuje zbytečně peníze z peněženek českých občanů svojí neschopností. Znova říkám, že tou cestou, o které hovoříme, (jde?) například Rakousko, Maďarsko nebo Slovensko. Náklady českých občanů za dodávky zemního plynu, jak jsem již uvedl, jsou minimálně třikrát vyšší a dle některých propočtů až pětinásobně vyšší, než by mohly reálně být. A i to je vina a zodpovědnost Fialovy vlády, která příčiny vysokých cen plynu a energií a jejich dopady vůbec neřeší. (nesrozumitelné) jsou nějaké ústní proklamace, ale skutek utek a lidé bohužel kvůli vládě Petra Fialy i ve srovnání s těmi zeměmi, o kterých hovořím, pak platí vysoké ceny jako mourovatí.

A znova říkám, je to plná odpovědnost vlády Petra Fialy - nikoho jiného. Máte tady většinu ve Sněmovně už půl roku. Kvůli vám platí lidé předražené ceny energií. Tato vláda nemá důvěru občanů, a měla by proto podat demisi, protože přivádí svými kroky naše občany a firmy do energetické chudoby a do existenčních problémů. A to není všechno, těch témat je tady víc, která jsem myslel, očekával bych od vlády, že bude řešit, ale už neočekávám nic, protože už vím, že vám jsou běžní občané úplně ukradení. Vy jste vláda pro elity, vy jste vláda pro úzkou skupinu elit, nikoliv pro běžné občany.

Protože - a to bych rád zmínil při pohledu na program té vládou navržené dnešní mimořádné schůze - vláda chce... nejenom, že neřešíte ceny energií, pohonných hmot a potravin a taková ta prázdná slova, co tady premiér Fiala někde občas řekne a opravdu je tristní, že se bojí jít opravdu do diskuse s předsedy obou opozičních stran, prostě se bojí jít do diskuse, takže my si s ním vůbec nemůžeme popovídat v přímém přenosu, to jsem ještě nezažil, že by byl premiér, který se bojí jít s opozičními předsedy do diskuse v televizi, to je neuvěřitelné - tak vy místo, abyste přijali nějaká plošná opatření, která dělají okolní státy a dělá je většina zemí, které jsou v Evropské unii, tak pořád se tady mele dokola z úst pana premiéra to, že plošná opatření jsou špatná a podobně.

No, dělá to většina zemí Evropské unie, takže ten špatný evidentně bude premiér Petr Fiala, protože říkat, že to není řešení a nenavrhovat jakoukoliv alternativu, to je opravdu neuvěřitelné. Já jsem se schválně občanů ptal už opakovaně i ve svých vystoupeních, aby mi napsali, zdali cítí na svých peněženkách, že něco pro ně udělala ohledně zdražování vláda Petra Fialy. Nikdo necítí vůbec nic, to je ta realita, co je ta pravda. A je to tak, nikdo necítí vůbec nic, vy jste totiž pro občany vůbec nic zásadního neudělali. Zatím jste udělali jenom pro sebe. Několik ministrů navíc, aparáty pro ně, desítky milionů korun navíc na Úřad vlády, to je vaše cesta, co vy děláte - sami pro sebe, ale pro občany nic.

A když se podívám na program této schůze, že vláda chce zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany, no, tak to je opravdu vrchol, protože na programu této mimořádné schůze je vládní návrh, je to návrh vlády Petra Fialy z ODS na snížení plateb veřejného zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce, to znamená za děti, studenty, seniory, zdravotně postižené od 1. července letošního roku. A to navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz našich daňových poplatníků.

Toto vládou navrhované opatření, to znamená vzít zdravotnímu systému 14 miliard, by v krátké době způsobilo vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a v důsledku toho následně dojde velmi rychle k dalšímu zhoršení dostupnosti a kvality už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů kvůli omezení v souvislosti s covidem, a také to způsobí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany. Říkám na rovinu, že to je pro hnutí zcela nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat ze všech sil tady ve Sněmovně. Znovu zopakuji, že pro SPD je zcela nepřijatelné, že vláda tímto návrhem chce vzít pojišťovnám 14 miliard, zhorší dostupnost zdravotní péče pro české občany.

A je potřeba si říct na rovinu, že v případě, že to vláda prosadí - a vy si to stejně nakonec prosadíte zřejmě, protože máte tady většinu ve Sněmovně - tak jakékoliv, jakékoliv čekání u lékaře, jakýkoliv odklad zdravotní péče, všechno bude vaše vina. Ono už je to, ono už po půl roce, (kdy) jste už tady, vládnete už poměrně dlouho, protože připočtěme k tomu to, že jste tady už před rokem a půl říkali ve Sněmovně, že jste plně připraveni vládnout jak personálně, tak programově, ukázalo se, že to byla lež, obojí, protože programově, žádný zákon tady nemáte připraven. Všechno trvá. Říkali jste, že budete řešit zdražování, neřešíte nic. I ve srovnání s okolními zeměmi - to je potřeba zdůraznit, aby tady pořád někdo neomílal ty nesmysly, že plošná opatření a nebo co tady omíláte nějaké vaše floskule. Prostě okolní země to řeší, vy to neřešíte.

Podívejme se i na DPH na potraviny. DPH na potraviny v České republice je nejvyšší ze všech zemí střední Evropy, když se podíváte na všechny okolní země kolem České republiky. Jediná Česká republika má 15 % na potraviny. Všichni mají méně. Polsko dokonce na ty základní potraviny dalo přechodně nulové DPH, proto jsou tam také potraviny levnější, naši občané tam chodí nakupovat. Já (úplně?) nechápu, pan premiér Fiala byl teď na zahraniční cestě v Polsku, mluvil s premiérem Polska, no a samozřejmě se ho nezeptal, jak to dělají Poláci.

Místo, aby se zeptal, pan premiér Fiala, aby se zeptal polského premiéra, jak to Poláci dělají, když mu to není jasné, panu premiérovi, aby prodiskutoval to, proč v Polsku je to levnější, tyto základní potřeby, tak si tam udělal nějakou fotku a podobně, ale pro občany výsledek nula. Pro občany je výsledek nula, že občany trápí zdražování, takže místo, aby tu cestu věnoval skutečně i těmto důležitým věcem, tak samozřejmě pana premiéra Fialu se statisícovým platem zdražování občanům nezajímalo. Výsledek v tomto ohledu nula. Takže to samozřejmě zasluhuje obrovskou kritiku.

Samozřejmě, že je potřeba přistoupit k těm plošným opatřením, to znamená snížit DPH jako to dělají ostatní země i země okolní, případně zastropovat ceny, vždyť co je na tom špatného, když by vláda měla pomoci občanům? A pakliže vláda Petra Fialy nedokáže pomoci občanům, nedokáže vyřešit zdražování, tak znovu říkám, je to na demisi, protože proč si takovou vládu mají občané platit? K čemu je vláda, kterou platí ze svých daní, která jim neumí pomoci v krizi, která umí pomoci jenom sama sobě v krizi? Sami sobě, to myslím vládním politikům a jejich exponentům. To přece nedává žádný smysl, taková vláda. Takže já (nesrozumitelné) na program této schůze, skutečně to zasluhuje mimořádnou kritiku, že tady chybí jakékoliv řešení zdražování.

Samozřejmě pak to tady musí suplovat opozice, protože my ve spolupráci s hnutím ANO, jsme tady dvě opoziční strany, tak podáváme tady mimořádné schůze, kde tedy chceme diskutovat to zdražování, resp. řešení zdražování. Vy žádné návrhy nemáte, tak my vám je tady opakovaně předkládáme. A nic. A znovu říkám, zatímco Poláci už plošná opatření přijali a čeští občané jezdí tankovat a nakupovat potraviny do Polska už od února, tak jenom když spočítám, kolik vaše vláda vytáhla zbytečně z kapes českých občanů ve srovnání třeba s Polskem, tak je to únor, březen, duben a teď je květen. Čtyři měsíce už vytahujete zbytečně tisíce a desetitisíce korun z kapes českých občanů a rodin vaší neschopností a vaší arogancí a vaším úplným diletantství, kdy nejste schopni řešit a vyřešit zdražování.

To je samozřejmě pro hnutí SPD nepřijatelné a je potřeba o tomto hlasitě mluvit. Musím říci, že oblastí, které je tady potřeba řešit, je ovšem mnohem více, protože problémy, které se kvůli vládě Petra Fialy nakupují, začínají už ve všech oblastech. Například nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje také krizi v oblasti bydlení. Moc to v médiích nezaznělo, proto bych se u toho zastavil, protože vláda Petra Fialy z ODS připravila mladé rodiny o dostupné bydlení.

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše z Pirátů totiž předčasně po třech měsících účinnosti zastavilo program s názvem Vlastní bydlení, určený na pomoc mladým rodinám při pořízení bydlení. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, resp. tady Ivan Bartoš, ten je za to odpovědný, předseda Pirátů a vicepremiér vlády Petra Fialy, takže za to můžou všichni v té vládě, to zdůvodnil tím, že ve Státním fondu na podporu investic, ze kterého jsou tyto půjčky na bydlení financovány, došly peníze. Je to další ukázka diletantství a asociálnosti současné vlády. Vláda Petra Fialy z ODS totiž do tohoto programu uvolnila pouhých 700 milionů korun. A vůbec to nemuselo být pouhých 700 milionů korun. To je totiž ta pravda. Poslankyně SPD Marie Pošarová totiž v rámci projednávání státního rozpočtu, což už je dva měsíce zpátky, protože my v SPD jsme viděli tento problém, (řečník několikrát odkašlává) pardon, tak my jsme už ten problém viděli jako opoziční strana, zatímco vláda nevidí vůbec nic, tak naše poslankyně Marie Pošarová v rámci projednávání státního rozpočtu už před dvěma měsíci navrhla navýšení objemu těchto prostředků na jednu miliardu korun z položky určené na finanční dary do zahraničí. Vládní poslanci to však svým hlasováním odmítli. A tady u toho je potřeba se chvilku zastavit.

To znamená, opět se potvrzuje, že vládní pětikoalice Petra Fialy upřednostňuje dary do zahraničí před tím, aby naše mladé rodiny dosáhly levněji na dostupné bydlení, nebo aby měly dostupnější bydlení. To je potřeba si říct. Takže jsou tady dvě možnosti. Takhle, ten výsledek je stejně stejný, to je to, co já jsem říkal. Takže buď Ivan Bartoš, a k tomu se spíš přikláním, na Ministerstvu pro místní rozvoj vůbec neví, která bije, proto v okamžiku, kdy jsme o tom na plénu hovořili při schvalování státního rozpočtu a navrhli jsme zvýšení na miliardu korun, tak Ivan Bartoš vůbec nevěděl, o čem mluvíme, a neví, která bije, proto vlastně prostě nevěděl, nebo vládní koalice přímo a cíleně je proti zvýšení dostupnosti bydlení pro naše mladé české občany. Buď jedno, nebo druhé. Jiná možnost není. No, ještě ta třetí, že upřednostňují finanční dary do zahraničí před tím, než aby se pomohlo našim mladým rodinám s dětmi. No, jsou ty možnosti pouze tři. A všechny tři jsou z mého pohledu špatně.

A teď tedy Ivan Bartoš přišel na to, vicepremiér, že mu chybí peníze, a po třech měsících program, který byl vyhlášen na mnohem déle, tak teď stopne, že nejsou peníze. No, to je šílené. To je prostě, chtělo by se mi říct, banda diletantů. Ale to už snad ani není možné. (S úsměvem:) To snad není možné vůbec už tohleto. Já se musím usmát, usmívat, byť to k smíchu není, protože to je jak v nějakém komediálním pořadu. Nejhorší je, že vašimi rukojmími jsou občané České republiky a v tomto konkrétním případě mladí lidé, kteří si chtěli za výhodnějších podmínek pořídit bydlení. Tímto způsobem vláda připravila tisíce našich mladých rodin o možnost pořídit si vlastní bydlení.

Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich rostoucí cenová nedostupnost je způsobena i tím, že Fialova vládní koalice prosadila odklad o jeden rok účinnosti nového stavebního zákona, který byl prosazen loni i hlasy SPD a který by mimo jiné urychlil stavební řízení a zvýšil nabídku bytů na trhu. Ano, já přiznávám, že pro SPD je rodina na prvním místě. Pro vaši koalici evidentně ne. A teď k tomu dochází ještě další tristní situace, že nejenom že vy jste zablokovali stavební zákon, který má zrychlit stavební řízení, ale zároveň nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, což je další neuvěřitelné selhání vlády, protože vy máte 108 poslanců, vy tady máte většinu, a nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, o které jste říkali, kterou tady prostě prosazujete.

Takže vy jste vlastně neskutečným způsobem zabetonovali a zhoršili jste situaci na trhu bydlení a jde to s vámi opravdu pro občany České republiky jenom k horšímu, k horšímu ta vaše činnost, protože činnost politika... Politik je tady od toho, aby se uměl domluvit. Ale vy ve své aroganci, ve svém opojení arogancí moci vy se totiž tady odmítáte s kýmkoli na čemkoli domluvit. Vy si myslíte, že to budete jenom válcovat vaší silou, přitom vám znovu zdůrazňuji, že vás nevolila většina České republiky, protože milion hlasů ve volbách propadlo pro strany, které měly pod pět procent, a jsou to vesměs strany, které jsou oponentní vůči vašemu politickému programu. To znamená vás nevolila většina občanů České republiky. Nevolila. Vy nezastupujete většinu občanů České republiky. A to ani zdaleka nezastupujete většinu občanů České republiky. Teď nechci, aby mě někdo chytal za slovo, ale když se do toho započte těch milion propadlých hlasů občanů, protože každý hlas občana má stejnou váhu, to doufám tady... No, tak to vy neuznáváte, to já vlastně vím. Vy si myslíte, že vaše hlasy mají vyšší váhu, proto jste taky nerespektovali poměrné zastoupení v orgánech Sněmovny a hodili jste víc než půl milionu hlasů voličů SPD do kanálu arogantně. Ale to my takhle nenecháme pochopitelně, protože my budeme hájit naše voliče a budeme za ně bojovat.

Chtěl jsem tady důrazně upozornit, že vy nezastupujete většinu občanů České republiky. Proto byste měli mít trošku pokoru a s opozicí tyto věci, tyto vaše šílené návrhy konzultovat a upravit je. A pak se strašně divíte, že nemůžete tady z důvodu vaší arogance prosazovat vaše návrhy. Protože vy nejste politici. Vy jste diletanti z tohoto pohledu, protože politik musí mít schopnost sednout si za stůl a domlouvat se s ostatními. To občan očekává. My na to v SPD jsme připraveni, ovšem to ve své aroganci odmítáte. Ale vy jste za všechno odpovědní. Vy máte plnou odpovědnost za to, jak se tady zdražuje a že lidem se zhoršila dostupnost bydlení.

Tady bych rád upozornil taky, byl to článek, kde se vyjadřovali zástupci serveru Reality.idnes.cz, anebo zástupci serveru Bezrealitky.cz, byl to normálně článek na mainstreamu, že se z důvodu války na Ukrajině a přílivu uprchlíků zásadně zhoršila dostupnost nájemního bydlení pro naše občany. Poptávka stoupla až o 60 % a vede to samozřejmě ke zdražení nájemného. Problém je především v Praze. Takže opět je to důkaz totální nekoncepčnosti vlády Petra Fialy, která myslí jenom na sebe. No, já se ani nedivím, já už jsem to říkal minule. Lidé vám přezdívají "ukrajinská vláda" a Petrovi Fialovi "ukrajinský premiér". Já se těm lidem vůbec nedivím. Mně to píše obrovské množství lidí. Stačí se podívat i na moje sociální profily. To nepíše Okamura, to píšou občané. Mě na Facebooku sleduje 300 000 občanů, takže myslím, že to je celkem značný vzorek. A já se jim vůbec nedivím. Musím dát za pravdu tomuto dojmu, co mají občané České republiky, řada občanů, velké množství občanů České republiky, protože vy pro české občany neděláte vůbec nic.

To znamená, že teď se zhoršilo dokonce i nájemní bydlení. To znamená Ivan Bartoš z Pirátů tady stopne tedy program Vlastní bydlení, ještě to má takový název, takže Vlastní bydlení skončilo po třech měsících, protože si to nedokázal spočítat Ivan Bartoš z Pirátů. Prostě si to nedokázal spočítat. Chyba.

Kdyby to spočítané měl, tak buď hlasujete pro náš pozměňovací návrh, co navrhovala naše poslankyně Marie Pošarová, nebo s tím návrhem přijdete sám, pane ministře. Jenže vy jste neudělal ani jedno. Jenom jste zrušil předčasně ten program. Je to šílený, je to šílený. Takže oblast bydlení se samozřejmě tady kvůli této vládě velmi zhoršila. Navíc to není jenom, že kvůli nečinnosti vaší vlády se - vy neřešíte zdražování. Podle toho, co jsme četli vyjádření Sociologického ústavu Akademie věd, byl to článek na Novinkách, také na mainstreamu, tak více než 30 % domácností už se vaší nečinností dostalo do velkých existenčních problémů kvůli zdražování. Ten článek už je měsíc starý, měsíc pryč a opět tady žádný návrh není od vlády! Nic, nula, žádné návrhy! To je úplně neuvěřitelný, co předvádíte. A došlo ke 40procentnímu nárůstu nových exekucí ve srovnání se stavem před volbami. A vládu Petra Fialy to vůbec nezajímá. Vůbec to nikoho tady nezajímá. My tady opakovaně předkládáme naše návrhy na to, abychom pomohli lidem v exekucích. Například my navrhujeme zrušit DPH na exekuce. No ale světě, div se! Ona to prý nedovoluje Evropská unie zrušit DPH na exekuce. Tak to je paráda! Takže kvůli Evropské unii máme o 21 % dražší exekuce. No tak za a) vládu to ani nenapadlo, aby tento návrh přinesla, to přineslo SPD. A když jsme ho přinesli, tak jsme k tomu dostali negativní stanovisko, protože to prý nedovoluje Evropská unie. Ale to přece úplně jedno, jestli to dovoluje Evropská unie, nebo ne. Prostě do pojďme udělat! Protože potřeby českých občanů musí být na prvním místě! Ale to od vlády Petra Fialy, která je servilní vůči Bruselu, pochopitelně očekávat nemůžeme, protože premiér Petr Fiala skáče přesně tak, jak v Bruselu pískají, případně ve Washingtonu. A český občan je jim ukradený.

Samozřejmě tady leží také návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů. Ten tady leží a samozřejmě vládní koalice ho nechce projednat, tak to tady je pořád v pořadí a dál tady pokračují ty problémy. Přitom ta vaše nečinnost ohledně zdražování, jak už jsem sdělil, tak uvrhuje nově další a další občany do exekucí. Ale vám je to úplně ukradené, vám je to úplně ukradené. Hlavně, že sosáte naplno sami.

No ono to ale není jenom bydlení, nejsou to jenom exekuce, není to jenom zdražování, koho vlády Petra Fialy poškozuje, ale nejsou to jenom ceny energií, nejsou to jenom ceny potravin, kde vy neděláte vůbec nic a lidé jsou opravdu zoufalí - ale vy jste přímo minulý týden poškodili i zdravotně postižené spoluobčany. Protože vládní koalice Petra Fialy minulý týden odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům. Vy jste totiž odmítli minulý týden ve čtvrtek projednat návrh SPD na zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Je tedy zcela evidentní, že Fialova vláda vážné problémy zdravotně postižených lidí ignoruje a nepomáhá jim. Poslanecký klub SPD navrhuje zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně; přitom tento příspěvek se nezvyšoval již téměř pět let! To jsem chtěl zdůraznit! To není žádný návrh, že něco populisticky navrhujeme. Ten příspěvek se nezvyšoval pět let! Od té doby došlo k velkému zdražení dopravy, je tady taky inflace a hlavně ta sviňárna je vůči těm zdravotně postiženým občanům, co předvádí vláda Petra Fialy, že ti zdravotně postižení lidé si nemohou sami pomoci dost dobře. To je to nejhorší na tom, co vy předvádíte! To je ta asociální politika. Oni si nemůžou sami pomoci, protože jsou zdravotně postižení. Takže vláda má povinnost těmto lidem pomáhat, ale to neplatí pro vládu Petra Fialy.

Takže přesto, že se ten příspěvek nezvyšoval již téměř pět let a je dokonce nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba, tak vláda Petra Fialy odmítla ve čtvrtek projednat tento návrh SPD. Protože my jsme ho měli navržený a o tom moc dobře vládní poslanci vědí, my jsme ho měli navržený v takzvaném opozičním okénku. Protože už to mělo být, už jsme o tom mluvili i při minulém opozičním okénku, že to budeme navrhovat. Ale vy jste to čtvrteční opoziční okénko arogantně zrušili, kdy tady předseda klubu ODS Marek Benda nám tady na mikrofon sdělil, že už jsme si čas pro opozici prý vyčerpali, tak opoziční okénko nebude.

Takže to je arogance vůči zdravotně postiženým občanům? Že jsme vyčerpali náš čas proto, že jsme chtěli prosadit pomoc zdravotně postiženým spoluobčanům. No to je šílený, to je šílený, co tady řekl Marek Benda z ODS za souhlasu celé vládní pětikoalice. A my prostě budeme v SPD bojovat za zdravotně postižené občany. Protože pro mnohé zdravotně postižené občany se kvůli vládě Petra Fialy doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. A my prostě budeme hájit zdravotně postižené občany. Vy ne. Vy radši, jak už jsem říkal, dáváte radši finanční dary do zahraničí, jak jsme si všimli na základě vašeho hlasování. Tím hlasováním jste to potvrdili, vládní koalice. Vy jste radši dali peníze, finanční dary do zahraničí, než abyste podpořili dostupné bydlení pro naše mladé rodiny. A těch hlasování tady bylo víc takových.

Mimochodem, připomenu hlasování, když jsme tady jednali o státním rozpočtu před dvěma měsíci, kdy náš poslanec Jan Hrnčíř z SPD navrhl přesměrovat miliardy, které se dávají na platbách do Evropské unie, část těch miliard přesměrovat na řešení zdražování. Právě proto, aby se mohli snížit DPH u těch komodit, jakou jsou energie, základní potraviny a tak podobně. A vy jste to zamítli! A já se opakovaně ptám na otázku, na kterou premiér Petr Fiala nedává odpověď, protože ani nemůže: K čemu je lidem členství v Evropské unii? K čemu je lidem, tím mám na mysli miliardové odvody do Evropské unie, když nebudou mít, a 30 %občanů už teď se dostává do neřešitelných finančních problémů ohledně zdražování. No, to prostě tak je a na tu odpověď by vláda měla jasně odpovědět. Protože když lidé nebudou mít na jídlo a na energie, to znamená základní životní potřeby, tak vůbec nechápu, proč jste navyšovali miliardy do Evropské unie. Vy jste je navýšili o několik miliard, to je potřeba si říct. Vy jste je navýšili oproti loňskému stavu. O tom to je. Takže zas bych tady nerad slyšel nějaké ty - chtělo by se mi říct - kecy o tom Evropská unie, jaká je a jak ji potřebujeme. Vy jste to navýšili a my jsme chtěli to navýšení snížit. O tom to je. To je ta záležitost.

Protože už jsem si všiml, že tady někteří vládní poslanci vždycky jdou angažovaně na mikrofon, aktivisticky, protože se nevyznají a nemají přehled, o čem se tady hlasovalo, tak všechno vždycky splácají dohromady a vždycky to někam otočí, tam někam, kde to vůbec ve skutečnosti takto není.

Takže to, že jste plivli do tváře i zdravotně postiženým občanům, já bych očekával, že toto tady bude téma na mimořádné schůzi. Pomoc zdravotně postiženým občanům, našim občanům, kteří mají problémy se zdražováním, bydlením, energiemi, ale nic takového na mimořádné schůzi není. Já si myslím, že je to úplně otřesný. Já myslím, že je to opravdu šílený a svědčí to o těch prioritách vlády. No ale to vy věnujete čas ještě dalším věcem, které myslím, že vůbec nejsou prioritou pro občany České republiky. A trávíte a utrácíte za to veřejné peníze. Je to například to, že vláda Petra Fialy prosazuje změnu Ústavy České republiky. To se vůbec nedostalo dostatečně na veřejnost, že vy prosazujete změnu Ústavy, která vaší vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožní pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Bez souhlasu Parlamentu. To samozřejmě hnutí SPD odmítá, aby to bylo bez souhlasu Parlamentu. Vládní koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a hnutí STAN, připravuje změnu článku 43 Ústavy České republiky.

Chce posílit své vládní pravomoci a vysílat napříště české vojáky bez souhlasu Parlamentu České republiky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk v České republice.

Hnutí SPD toto vnímá jako další nepřijatelný pokus současné vlády o koncentraci moci, která jí nemá příslušet. A znovu zdůrazňuji, že zvláště, co se týče pobytu cizích vojáků, amerických vojáků, o čemž jednala ministryně Černochová v USA, by to měla být otázka na referendum. Nám píše obrovské množství lidí a já plně souhlasím s obavami občanů České republiky po neblahých zkušenostech z roku 1968, ale také z protektorátu. Takže jsou úplný nesmysl ty lži, co jsem slyšel, že, kdo je proti přítomnosti amerických vojáků na našem území, je proruský. Naopak, spousta občanů píše, že po zkušenostech z roku 1968 tady nechtějí žádné cizí vojáky. Je to zase lež vládní pětikoalice. Lež na lež, co vy předvádíte. Ti občané mají naopak obavy, po těchto zkušenostech nechtějí cizí vojáky na území České republiky. Takže je to přesně jinak, než říkáte. Takže bych rád, abyste vládní poslanci přestali lhát ohledně důvodů, proč řada občanů a SPD nesouhlasí s přítomností cizích vojsk na území České republiky.

Ostatně, jak s tím může souhlasit třeba náš poslanec Jaroslav Bašta, SPD? Jak může být proruský, když byl za minulého režimu během normalizace naopak ve vězení? Vždyť ho režim uvěznil, je to přesně naopak. To je také potřeba si tady uvést na prvou míru, že ty důvody, proč občané nechtějí zahraniční vojska v České republice, nejsou ty, jestli je někdo proruský, nebo protiruský. Prostě po historických zkušenostech Československa s přítomností zahraničních vojáků, ať z východu nebo ze západu, to tady prostě nechtějí. To je ten důvod. Takže bych byl rád, aby diskuse probíhala tímto směrem. Je to skutečně z tohoto pohledu otázka na referendum.

Problém ovšem je, že když jsme tady navrhovali zákon o referendu, a už se o něm tady začalo jednat, o návrhu SPD, zákon o referendu, jak víte, je to asi dva měsíce, bod byl přerušen, tak pětikoalice řekla, říkal to tady pan Josef Cogan, já jsem si po tom jeho extempore tady už to jméno zapamatoval, je to předseda klubu hnutí STAN, původně jsem ho neznal a teď už se mi vštípil do paměti, takže to jméno je tady potřeba naopak opakovat, protože už vím, jak to je, kdo to je, tak ten řekl, že vládní pětikoalice je proti zákonu o referendu. To je potřeba si říct, proti zákonu o referendu.

A zároveň ale i hnutí ANO řeklo ústy paní poslankyně Válkové, že je taky proti zákonu o referendu. Je to legitimní politický postoj, chápu, jenom konstatuji. Ale tím pádem z toho vyplývá, že hnutí SPD je tady jediné, které prosazuje demokracii, a to znamená zákon o referendu. A zákon o referendu platí v drtivé většině zemí Evropské unie. Takže hnutí SPD tady v podstatě jako jediné prosazuje dokonce i tu demokracii, která platí v zemích Evropské unie, a vy se tomu bráníte. Takže to je typicky otázka na referendum.

Ale hlavně je pro SPD úplně nepřijatelné, že chcete oklešťovat kontrolní moc opozice v Poslanecké sněmovně, přestože vás nevolila většina občanů České republiky. To je neskutečné zneužívání, neskutečné totalitní manýry, neskutečná arogance, co předvádí vládní pětikoalice.

Znovu říkám, že ani válka v evropském regionu nesmí být přece záminkou k tomu, aby vláda posilovala své pravomoci na úkor parlamentu. Tyto zdánlivě formální změny článku 43 Ústavy České republiky, které vláda Petra Fialy z ODS už poslala do připomínkového řízení, vedou k okleštění parlamentní kontroly vlády. Přitom znovu říkám: vás nevolila většina občanů České republiky. Tímto způsobem by došlo k posílení moci výkonné a omezení moci zákonodárné, kterou tvoří volení zástupci občanů České republiky. Pro hnutí SPD je nepřijatelné, aby do zahraničí byli bez kontroly volených zástupců lidu vysíláni naši vojáci, anebo na našem území byli umísťováni vojáci cizích armád bez toho, aby to bylo projednáno v Poslanecké sněmovně. Prostě když už ohledně toho nechcete referendum, a nás je tady dvacet, takže nemáme sílu v této konstelaci zákon o referendu prosadit, je to ústavní zákon, takže je potřeba pochopitelně 120 poslanců ve Sněmovně a dvě třetiny v Senátu, což SPD nemá, tak by se to alespoň mělo tedy v takovém případě projednat ve Sněmovně. Ale vy dokonce i tu Sněmovnu chcete okleštit tak, aby se k tomu nemohli vyjádřit ani občané, ale dokonce ani opozice, aby se k tomu ve Sněmovně nemohla vyjádřit.

Takže to je samozřejmě absolutně totalitní, je to absolutně nepřijatelné. Já jsem si všiml, že i ten názor mezi voliči pětikoalice, alespoň těch, kteří to takto píšou, že volili pětikoalici, ohledně přítomnosti amerických vojáků na území České republiky je rozpolcen, není jednotný, takže i z tohoto pohledu by bylo férové minimálně to nechat na tom, aby se to projednávalo i ve Sněmovně - ten souhlas - aby to bylo jasné, aby tady každý přednesl své argumenty veřejně před občany a neschovávat to za ještě často utajovaným jednáním vlády, aby občané nevěděli nic. Jako když jste utajeně odsouhlasovali ty peníze na ty uprchlíky, protože jste v nouzovém stavu, tak jste v utajovaném režimu, dozvěděli jsme se, že tam odsouhlasujete miliardy. Pak to teprve vyplavalo na povrch s několikatýdenním zpožděním. A nikdo ani neví pořádně kam. To jsou přesně ta rizika, na která jsme upozorňovali. Přitom jsou to peníze daňových poplatníků a nechápu proč v utajovaném režimu hlasujete o penězích pro ukrajinské uprchlíky. Co je tam tajného? Naopak, toto je potřeba diskutovat, protože řada občanů nesouhlasí s vaší politikou, s vaším způsobem přijímání ukrajinských uprchlíků, s tím, že úplně zapomínáte na řešení problémů českých občanů. Proto vám taky dávají tu přezdívku ukrajinská vláda, protože řada občanů už má oprávněný pocit, že nejste vláda pro české občany. Takže to, že vy tady pokoutně, nebo zase za zády parlamentu, chcete měnit ústavu a okleštit parlament, to je taky důležité si tady říct. A to bych očekával, že by mělo být na programu této schůze - ústavní změna, že tlačíte, aby se to tady v souladu se zvyklostmi a demokracií nejprve široce diskutovalo - tyto vaše ústavní návrhy na změnu ústavy.

Když už jsem zmínil tu vaši situaci kolem uprchlíků, ostatně doufám, že to bude taky bod na nějaké z dalších mimořádných schůzí svolaných opozicí, tak 70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Jejich obavy sdílíme. A je to průzkum agentury STEM. Válka na Ukrajině trvá již více než dva měsíce a vláda Petra Fialy z ODS doposud přijala kolem 350 000 uprchlíků z Ukrajiny, přičemž vládní politici prosazují neomezené přijímání. Ostatně jsem to slyšel právě od předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy - neomezeně a říkali to i někteří vládní představitelé. Vládní představitelé předpokládají, že zde Ukrajinci zůstanou natrvalo i po skončení konfliktu. To říkal premiér Petr Fiala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL zase uvedl, že je k výplatě Ukrajincům připraveno celkem 317 894 dávek - každá za pět tisíc. A včera jsme to četli, jak se ti ukrajinští Romové ptají v Brně, kde stanují před nádražím, kdy tedy dostanou těch pět tisíc. Jediné, co je zajímalo, bylo v tom článku, to byl článek v mainstreamu, kdy dostanou ty peníze. To bylo to, co je zajímalo, peníze, přitom mají maďarské pasy. Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 000 tisíc Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči, na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Ale je tady ten průzkum agentury STEM, to si tady nevymyslel Okamura nebo SPD. Agentura STEM uvedla, že na základě jejího průzkumu 70 % obyvatel má zato, že příchod uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů.

Ano, já už tady na to upozorňuji dva měsíce, že vláda má předložit nějaký plán, nějakou strategii, ale ani po více než dvou měsících žádná strategie není. Už jsme se tady na to ptali opakovaně vicepremiéra a ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana a premiéra Fialy. Žádná strategie není. To je úplně neuvěřitelné. Ono se to prostě dělá halabala, jak to přijde. Nejhorší je, znovu říkám, že je to z veřejných peněz a že občané se stávají rukojmími této neschopné vlády, protože ten plán a ta strategie tady přece dávno měla být už na stole a měla být ve Sněmovně, abychom to tady projednali v rámci mimořádného bodu.

Ale na mimořádné schůzi svolané vládou žádný takový bod nevidíme. Zase nic, protože žádnou strategii nemáte. A já varuju a biju na poplach, že to způsobí - a už to způsobuje - velké sociální pnutí ten přístup vlády. Rozdělujete společnost. Vykopáváte příkopy. A opravdu bych byl rád, aby tady nikdo nelhal v budoucnosti, že snad SPD tady vykopává příkopy a vzbuzuje nějakou nenávist. Nenávist vzbuzujete vy svým diletantským přístupem, kdy občané České republiky vidí a mají obavy ze zhoršujících se sociálních jistot, takže tím viníkem jste pouze vy a vaše vláda Petra Fialy. A jestli chcete svádět cokoli z problémů, které mají čeští občané, na SPD nebo na opozici, je tady ještě hnutí ANO, tak to položte, protože to znamená, že na to nemáte, že nemáte řešení. Protože vymlouvat se - a už jsem to slyšel, že se tady vymlouvají někteří, že SPD tady vzbuzuje nějakou nevraživost... My? Vždyť je tady průzkum agentury STEM, že 70 % občanů to cítí. Jenom vy jste hluší a slepí. My tady zastupujeme voliče, kteří se oprávněně cítí sociálně ohroženi. A za všechno může vláda Petra Fialy. Za všechno. Máte tady většinu. Plnou odpovědnost nesete vy. To je potřeba si opakovaně zdůrazňovat. Nikdo jiný za to nemůže. A nemůže za to ani Rusko ani Ukrajina. A musím říci, že po půlroce, co tady máte většinu, už za to nemůže ani ten Babiš. Ano, za některé věci, že souhlasil s Green Dealem apod., to samozřejmě je vina té předchozí vlády, ale vy už jste se k tomu dávno taky mohli postavit čelem, minimálně začít tlačit na Evropskou unii, aby tyhle nesmysly zrušila, protože to právě způsobuje ty naše drahé ceny energií. Kdybychom dál protáhli těžbu v uhelných elektrárnách, aby se nemuselo utlumovat, tak také by to byl signál na ceny energií. No jo, ale vláda Petra Fialy čeká, jaké přijdou notičky z Bruselu, a výsledkem jsou tyto předražené ceny, místo abychom měli solitérní politiku. Solitérní politiku. I s dostavbou Dukovan a Temelína se čeká na to, co povolí Evropská unie. Vykašleme se už na ně, já říkám. Hajme naše zájmy, zájmy České republiky a našich občanů, kteří se už dneska nemůžou doplatit kvůli těmhle těm nesmyslům, které jdou z Bruselu a kterým tady přikyvuje pořád vláda Petra Fialy. Ano, ale dělal to i Andrej Babiš za minulé vlády, ale ta už tady není a už jste u vlády vy, takže je to vaše plná odpovědnost.

Další bod, který bych opravdu očekával, že vláda tady otevře v této souvislosti, a opět to na programu mimořádné schůze nevidím, a zase to tady zatajujete, zatajujete to tady před občany, je, že Evropská komise se chystá založit Fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny, přičemž Evropská komise už dala členským státům podle agentury Bloomberg najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny, ponesou členské státy Evropské unie včetně České republiky. Proč neřeknete, že vám to už dala Evropská komise najevo? Proč tajíte tuhletu informaci? Zásadní informaci pro hospodaření České republiky a pro státní rozpočet? Proč vlastně oblbujete ty české občany, proč je obelháváte pořád? Že se to nehodí? Protože Evropská unie už zase dělá něco špatně? Protože nechcete kritiku Evropské unie? Ale přece toto tady by měl být mimořádný bod. Teď je mimořádná schůze, takže nemůžeme navrhnout nový bod, ale pochopitelně my to navrhneme na řádné schůzi. Protože SPD odmítá - a říkáme to jasně a nahlas, aby čeští občané dle návrhu Evropské unie financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. A já si myslím, že toto by opravdu měla vláda, Petr Fiala, říct na vládní tiskové konferenci, ale neslyšíme to, že Evropská komise vám dala najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny ponesou členské státy EU. A nebudou to ledajaké náklady, k tomu se ještě dostanu, budou to stovky miliard, stovky miliard eur.

Takže podle toho, co sdělila Evropská komise resp. podle agentury Bloomberg, tento instrument, tzn. Fond solidarity se to jmenuje, na poválečnou obnovu Ukrajiny, by se prý měl podobat Fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. To je to otřesné společné zadlužení všech zemí EU, na který tedy kývl Andrej Babiš, a my jsme ho velmi kritizovali a kritizujeme, servilně kývl na tento diktát z Bruselu, protože jak víte, více než 40 % z této částky, za kterou dluží Česká republika, šla Španělsku a Itálii, které mají vyšší důchody než Česká republika, protože už jim samostatně nechtěl nikdo půjčit, protože by musely asi potom už vystoupit z eurozóny, což by znamenalo už definitivní rozpad Evropské unie, a taky Řecku, ale Řecko je malou zemí. Takže přes 40 % šlo i za ručení České republiky Itálii a Španělsku. No to je otřesný úplně. Takže tohleto fakt opakovat nechceme. A vůbec nechápu, jak může vláda Petra Fialy zamlčovat před občany tuto důležitou informaci. Mimochodem na základě tohohle Fondu na podporu ekonomiky, to je dva roky stará věc, co se o tom hlasovalo nebo to bylo odsouhlaseno v Evropské unii, Andrej Babiš s tím souhlasil, my s tím vůbec nesouhlasíme, tak Česká republika, jestli si pamatuju dobře, tak splácí do roku 2057. Přesto, že my kdybychom si chtěli půjčit sami, tak je pravdou, že na tom nejsme tak ekonomicky špatně jako Itálie či Španělsko či Řecko, tak bychom si mohli půjčit klidně i individuálně bez toho společného ručení.

No ale teď Evropská komise přichází s dalším společným zadlužením, s dalším společným ručením. To není Evropská unie, to je dluhová unie, ta nás stáhne úplně na dno. Protože tento ukrajinský fond v uvozovkách by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. A opět to má být - zřejmě to má být - protože říkali, že to má být podobné, že se to má podobat tomu předešlému fondu, o kterém jsem hovořil, takže zase by to mělo být společné ručení všech zemí EU za Ukrajinu. Za zkorumpovanou Ukrajinu. A to říkám na rovinu, protože i Evropský účetní dvůr, což je poradní orgán Evropské unie, řekl, že na Ukrajině je korupce a ztrácí se tam - budu citovat - miliardy eur z té pomoci, která tam směřovala. A dokonce se hovoří o tom, že to vůbec nepomohlo k obnově a prosperitě Ukrajiny, ale pouze to pomohlo ukrajinským oligarchům a korupci. A do takovéto země mají jít stovky miliard eur na obnovu i z České republiky? Když my tady nemáme ani na to, abychom pomohli občanům se zdražováním resp. vláda to nechce udělat? To je přece otřesná věc. A premiér Petr Fiala i jeho kolegové by měli na tiskové konferenci jasně říct veřejnosti a novinářům, co o tomto fondu ví, jak to má probíhat, jaké jsou v tuto chvíli návrhy, co se diskutuje a na jak dlouho a na kolik má být Česká republika opět zadlužená, protože by bylo férové tohleto všechno říct.

A bude to zřejmě jednou z priorit pro české předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku. To znamená, je aktuální to, na co se ptám, vzhledem i k tomu konfliktu na Ukrajině to pochopitelně aktuální je, ale i vzhledem k tomuto. A vláda Petra Fialy tady zatajuje ty informace, mlčí, neinformuje k tomu, přitom je to jedna z mnoha zásadních věcí, kterou by tady měla otevřeně říct, co na nás Evropská komise a vláda Petra Fialy, která je v předklonu k Bruselu, tak co na nás tady chystá. Já vůbec nechápu, proč bychom my měli ručit a proč my bychom si měli půjčovat na miliardy eur, stovky miliard eur, které půjdou na obnovu Ukrajiny, když je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí vůbec v tom evropském prostoru a vůbec i v celosvětovém kontextu. Teď mě nechytejte za slovo, ale tuším, že na korupčním žebříčku je snad na 155. místě, nebo něco podobného to bylo, ale teď si na to přesně nepamatuju.

A tady právě ohledně té korupce mám v poznámce, že dosavadní reformy však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. Mimochodem, jak víme, a je to článek na Novinkách - na Novinkách, pár měsíců starý článek, v podstatě těsně před tou válkou, tak na Ukrajině byla politická krize, kdy u prezidenta Zelenského se přišlo na to, že se chtěl vyhýbat placení daní, protože jeho firmy mají aktivity, jsou registrované v daňových rájích a figuruje na seznamu Pandora Papers. To znamená, je to článek na Novinkách. To si každý může dohledat. Ten článek byl relativně těsně před vznikem té války na Ukrajině. To znamená, to není žádný pan čistý, protože ten, kdo se chystá okrádat svoji vlastní zemi na daních, tak to opravdu rozhodně nedává důvěru na to, abychom tam posílali nějaké miliardy z peněz našich občanů, abychom se za to ještě zadlužovali. To tedy opravdu ne!

A já opravdu nevěřím tomu, že na Ukrajině dojde v oblasti korupce k nějaké změně. A to teď vůbec nesouvisí s tím konfliktem. O tom teď nehovořím. Mluvíme o tom fondu, který připravuje Evropská komise, a vláda k tomu mlčí. Přitom tady bych očekával titulní zprávy z vládní tiskové konference, nebo tady ve Sněmovně, že by někdo iniciativně z vlády s tímto přišel, aby se to projednalo, ale vy nehájíte zájmy českých občanů, vy hájíte zájmu Bruselu. Proto o tom tady nechcete mluvit a zatajit to před českými občany.

Takže hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Jak jsem říkal, již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická a všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si EU měla za ručení i České republiky vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové a kde i samotný prezident figuruje na seznamu Pandora Papers s tím, že se chtěl vyhýbat placení daní na Ukrajině. Podle názoru SPD potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měla podílet v první řadě Ruská federace. To je názor SPD.

Vláda Petra Fialy prostě, když to shrnu, postupuje diletantsky a neřeší zásadní problémy, jako je zdražování. Neřeší ani drakonicky vysoké ceny potravin, plynu, elektřiny a dalších životně důležitých zboží a služeb. Premiér Fiala dokonce nedávno prohlásil, že, cituji: zastropování cen je nesmysl a že jeho vláda napumpovala za prvních sto dnů vládnutí k pomoci občanům 74 miliard korun. Tak ten podle Petra Fialy nesmysl, ale aplikují v mnoha demokratických zemích Evropy, protože chtějí občanům pomoci. Nejhorší na tom je, že vláda nenavrhuje žádnou alternativu. Takže kdyby řekl A, když řekne, tak aby aspoň řekl to B. Ale to je na tom to tristní, že jakékoliv návody nás SPD, opozice, které přitom vycházejí z návodů ostatních evropských zemí, které se o občany starají, tak vláda Petra Fialy odmítá, ale zároveň nenavrhuje žádnou alternativu. To je ten problém. To je ten problém!

Když jsem se zeptal občanů, zdali pocítili nějaké kroky vlády Petra Fialy na svých peněženkách, tím mám na mysli pozitivně, tak nikdo neodpověděl. Mně nepřišla ani jedna odpověď, že by někdo pocítil pozitivně jakýkoliv krok vlády Petra Fialy v souvislosti se zdražováním. Jediné, co píšou, že se zdražuje. Ale že by někomu ulevil, tak nic! Tak by bylo dobré, aby si... Myslím, že Petr Fiala, pan premiér, už mluví sám k sobě a vláda pětikoalice, protože se ocitli v tom akvárku, že všem lidem se zdražuje, a vy říkáte, že něco děláte, ale nikdo to nevidí. To je úplně neuvěřitelné!

A navíc tady říkáte 74 miliard korun. Tady zřejmě to panu premiérovi někdo podstrčil, to číslo, protože jinak by věděl, to jsme se tomu museli opravdu vysmát, ale trpce všichni, že se jedná o demagogii, řekl bych přímo lež, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Takže kdyby pan premiér Petr Fiala byl ten pravdomluvný, na kterého si hraje, tak řekne, ne, to není díky vládě, tím, že se kvůli inflaci zvýší důchody, protože to vůbec není zákon, který odsouhlasila vláda Petra Fialy. To je zákon, který už tady platí z dřívějška, že když překročí inflace určitou hranici, tak že se automaticky valorizují důchody. To vůbec není zásluha vlády. Vláda nic nikomu nepřesměrovala. Proč lže premiér Fiala? On přímo řekl, že přesměrovala k lidem 74 miliard. Vždyť je to lež jako věž! Nic nepřesměrovala. To je zákonná valorizace, která probíhá bez vlády Petra Fialy, tak ať nelže. Nic jste nepřesměrovali. Nic! Nic zásadního jste nepřesměrovali. A vůbec ne 74 miliard.

Takže i výdaje spojené se slevou na poplatníka. To schválila minulá Sněmovna, to neschválila vláda Petra Fialy. Prostě já vůbec nechápu, proč si pan premiér vymýšlí. Už je asi zoufalý, ale prostě nás tady neopije rohlíkem. My víme, jak to je! Naopak to, co je fakt, je, že Fialova vláda nechala vyšroubovat inflaci na třetí nejvyšší v Evropské unii. To je to porovnání se stavem s ostatními zeměmi EU. Třetí nejvyšší inflace v Evropské unii a může za to vláda Petra Fialy, protože v jiných zemích to není. Protože mimochodem to, šroubuje tu inflaci nahoru, jsou právě ty drahé ceny energií, protože od toho se samozřejmě odvíjí ceny všeho dalšího, a protože vláda ty ceny energií neřeší, a to už jsem říkal v úvodu svého projevu, že by bylo dobré nasmlouvat si v této fázi, kdy nemáme alternativu, dodávky přímo a prostě myslet také na české občany. Tím nijak nezlehčuji ten konflikt na Ukrajině pochopitelně, ale z čeho mají lidé žít? Tak prostě vláda Petra Fialy nechá vyšroubovat inflaci na rekordní hodnotu. A znova říkám, vždyť jedním z těch právě klíčových důvodů jsou ty drakonicky rostoucí ceny plynu. Ale vláda nedělá nic. Nic nedělá. Nic. A občané už jsou z toho zoufalí.

Takže znovu, jak jsem říkal, hlavní odpovědnost padá samozřejmě na vládu Petra Fialy. Takže ty výmluvy, že za to může ten, nebo onen, že za to může zahraničí nebo předešlá vláda, já si myslím, že už to opravdu stačilo, že to jsou opravdu výmluvy. Ty svědčí jenom o té neschopnosti, o té bezradnosti vlády Petra Fialy. Takže předražené energie, jež právě roztáčí tu spirálu inflace, tak řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, nebo mají přímo nasmlouvané dodávky bez prostředníků, což vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné řešení.

Premiér Fiala se naivně zřejmě domnívá, že se problém vyřeší sám a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. To ale hnutí SPD odmítá. Takže by bylo dobré a férové si říct, dobře, nechceme zasmlouvávat jako Rakousko dodávky přímo, jako demokratické Rakousko, ale tím pádem vláda nese odpovědnost také za tu horentní inflaci a za to, že lidé takto draze platí v České republice energie, a z toho samozřejmě vyplývají i drakonicky rostoucí ceny zboží.

Mimochodem, jak chcete řešit potraviny? Já bych čekal, že to tady vláda otevře na mimořádné schůzi, a zase to bude muset otevírat opozice na mimořádné schůzi podle všeho, protože Potravinářská komora, prezidentka Potravinářské komory paní Večeřová tady opakovaně upozorňuje, že v nejbližší době, to znamená letos, už v krátkém horizontu stoupnou ceny potravin o 30 %. A vláda nedělá vůbec nic! Nic! Nula! Tady se hrne jedna pohroma za druhou a vláda je úplně nečinná.

To znamená, takže tady zástupci potravinářů a Potravinářská komora reprezentuje, teď mě nechytejte za slovo, ale tuším 85 nebo 90 % trhu dokonce v České republice, tak říkají, že v nejbližší době, dokonce hovoří o horizontu už několika málo měsíců, tak že by mělo dojít ke zdražení potravin o 30 %. Samozřejmě hovoříme o těch základních potravinách. A my tady navrhujeme opakovaně, SPD navrhuje naše návrhy, co s tím. Samozřejmě intenzifikace zemědělství, je potřeba pracovat na zajištění potravinové bezpečnosti a soběstačnosti v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky, ale prostě Evropská unie to vidí jinak, takže vláda je servilní a opět nedělá vůbec nic. A zase tady už to vím, už to vím, už to řeknu teď, protože já vidím, jak jste neschopní úplně v té vládě, zase tady budeme stát za měsíc, za dva a zase tady budu stát a bojovat za to, aby vláda něco udělala s drahými potravinami, a zase tady pan premiér, který tady dneska za mnou nesedí, zase bude sedět s prominutím jak pecka a bude koukat, a to bude všechno, k čemu tady dojde. A lidé budou prostě, jak bych řekl hovorově, cálovat předražené potraviny kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy. Přitom každému je jasné už delší dobu, že k tomu dražování potravin tady bude docházet. Ale vláda to vůbec neřeší.

Ta situace se bude ještě více zhoršovat pro občany České republiky. A znova říkám, to vaše vymlouvání, buď na předešlou vládu, buď na Babišovu vládu, my jsme byli v opozici minulé volební období, my jsme nebyli součástí té vlády, anebo na Rusko, na Ukrajinu, opravdu já vás upozorňuji, že to nezabírá už na ty občany České republiky, protože občané chtějí, abyste něco s tím dělali, abyste to vyřešili. To je důležité.

Takže krátce řečeno, to jsou ty, při pohledu na program této vládou svolané mimořádné schůze Sněmovny, jsem si tedy dovolil ještě předtím, než se zahájí ty jednotlivé body, tak si myslím, že skutečně to zasluhovalo z mé strany komentář, protože při pohledu na ten seznam těch vámi navrhovaných bodů, to je selhání úplně neuvěřitelné, kde tady chybí zásadní problémy, které trápí občany České republiky. Samozřejmě, co se týče, když to shrnu ještě, tak zákon o střetu zájmů, který tady navrhujete, tak SPD podpoří tento zákon.

Co se týče zrušení pandemické pohotovosti - to už jste měli zrušit dávno, to už jsme vám říkali. Jsme byli jediná strana, která byla tady proti pandemickému... My jsme říkali, že pandemický zákon, my jsme tady obstruovali jako jediná strana, takže stanovisko je jasné, že těmito nástroji, kterými můžete šikanovat občany, my jsme říkali, že už to dávno má být zrušené, takže samozřejmě pro to budeme, ale přichází opožděně všechno, všechno z vaší strany.

Co se týče EET, no tak my to stanovisko máme konzistentní. Hnutí SPD nehlasovalo v minulém volebním období pro EET. Hnutí SPD prosazuje dobrovolnost vstupu do EET. Zároveň platí, že daně se platit mají, proto jsme v minulém volebním období tady prosadili - mluvil jsem o tom s paní ministryní financí Schillerovou tenkrát, chodil jsem za ní a jsem rád, že ta moje žádost měla odezvu na to, aby se zavedla paušální daň pro živnostníky, a čímž se podařilo zjednodušit živnostenské podnikání, takže to se nám podařilo prosadit. Tady musím poděkovat paní předsedkyni Schillerové za to, že si to vyslechla ty návrhy a že tenkrát, když měli tu vládní většinu, takže se to podařilo ten návrh, s kterým jsem původně přišel na tu paušální daň pro živnostníky, nakonec prosadit. Protože stát má své jisté a živnostníci ani úředníci nejsou zbytečně zatěžováni byrokracií, protože daně se platit mají, jo? Ale zároveň to zavedení paušální daně to je ten mechanismus, který funguje i třeba v Německu a tak podobně. Ale zároveň my prosazujeme dlouhodobě - a tady jsme se už neshodli v minulém volebním období, prosazujeme zvýšení hranice pro možnost využití paušální daně z jednoho milionu na dva miliony korun, jo?

Takže to je důležité, že my jsme původní ten návrh chtěli, aby byl dva miliony korun, ale také zjednodušení podmínek pro využití této možnosti. A tam ty překážky stále prostě jsou a myslím, že by si to zasluhovalo opravdu zjednodušení i v rámci současné krize. Takže toto bylo moje vystoupení k tomu programu schůze. K tomu, co my považujeme za priority jako SPD, porovnání s těmi prioritami nastavení zrcadla, jaké priority považuje vládní koalice, no a pak už je to na uvážení občanů, jakým způsobem se přikloní. Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce